Appartementencomplex wil JA JONGU NEE JUH! helemaal niet kwijt: 'Ons is niets gevraagd'

'JA' is naar beneden gehaald en wordt op de trailer gelegd. FOTO LC

De Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex aan het Zaailand in Leeuwarden waarop JA JONGU NEE JUH! staat wil niet dat de letters verdwijnen. Dat zegt Amarins Dikken, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het complex.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat is opmerkelijk omdat de provincie maandag in een persbericht letterlijk schreef dat de spreuken van de rechtbank en het appartementencomplex er op verzoek van de pandeigenaren af gaan. „Nee hoor, daar is geen sprake van. Ons is niets gevraagd, wij hebben niet aangegeven dat ze weg zouden moeten”, reageert Dikken dinsdagochtend.

„Wij vinden het juist jammer dat ze weggehaald worden. In het begin was er wel wat twijfel maar het is wel een icoon geworden. We zien dat mensen er op reageren, foto’s maken en erover praten. Het geeft wel iets van sjeu aan het plein.”

Glazenwasinstallatie

De rechtbank wilde wel dat de letters van hun dak werden gehaald. Door de komst van een nieuwe glazenwasinstallatie moet de spreuk NEE JONGU JA JUH! weg, aldus een woordvoerder.

„Bij de verlenging in 2018, toen er gevraagd werd of ze langer mochten blijven staan, hebben we wel gezegd dat als wij zonnepanelen zouden willen aanschaffen, dat ze dan eerder weg zouden moeten. Maar er is nog geen enkel plan om zonnepanelen te plaatsen”, aldus Dikken. „Wat ons betreft hadden ze dus niet weg gehoeven.”

Spreuken horen bij elkaar

Kunstenaar Marten Winters - dinsdagochtend aanwezig bij de verwijdering van de spreuken op het Zaailand - zegt verrast te zijn. „Dat wist ik niet, dat zij de letters wilden houden.” Wel geeft hij aan dat de beide spreuken, die nu tegenover elkaar staan, bij elkaar horen.

De overeenkomsten en vergunningen voor de plaatsing van het kunstwerk zijn verlopen per 1 maart. Dat was ook het geval in 2018, toen de werken tijdelijk waren geplaatst in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar toen werden ze verlengd tot 1 maart 2021.

Volgens een woordvoerder van de provincie kwam het verzoek van de rechtbank om de letters van het pand af te halen. Dat zou daarna aan de VVE van het appartementencomplex zijn meegedeeld. ,,Daar is neutraal op gereageerd, dat hebben wij geïnterpreteerd als instemming”, aldus een woordvoerder.

De spreuken JA JONGU NEE JUH! en NEE JONGU JA JUH! worden vandaag weggehaald en verplaatst naar het oude Postsorteercentrum aan de Snekertrekweg.


Nieuws

menu