Appartementen in de Oranjewijk in Leeuwarden aan toeristen verhuurd. Raadsleden boos: 'Het voelt alsof we voor de gek gehouden zijn'

‘Boos.’ ‘Waardeloos.’ ‘Dit kan dus niet.’ Zomaar wat reacties van raadsleden uit Leeuwarden nu blijkt dat appartementen voor expats in de Oranjewijk aan toeristen worden verhuurd.

Het appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk. Het complex mocht er komen op voorwaarde van verhuur aan expats maar nu blijken ook toersten welkom voor een weekendje weg.

Het appartementencomplex The Capital in de Leeuwarder Oranjewijk. Het complex mocht er komen op voorwaarde van verhuur aan expats maar nu blijken ook toersten welkom voor een weekendje weg.

,,Met de wetenschap van nu kun je stellen dat we misleid zijn”, vindt Marcel Visser van de VVD. ,,Als we dit geweten hadden, waren we niet akkoord gegaan. Het voelt alsof we voor de gek gehouden zijn”, reageert Eline de Koning van de PvdA. ,,De wethouder mag uitleggen hoe dit kan”, vult Carlijn Niesink van de ChristenUnie aan.

In 2019 gaf de raad toestemming voor de bouw van 23 zogenaamde ‘extended stay appartementen’ in de Oranjewijk. Appartementen voor expats die voor minimaal een maand en maximaal een jaar verhuurd zouden worden. Ondanks protesten uit de wijk - het complex is gebouwd op het laatste stukje ongebruikt groen in de buurt. En ondanks dat het complex niet paste binnen het bestemmingsplan.

Daarom was er toestemming van de raad nodig. En die kwam er, want er was dringend behoefte aan deze specifieke woonruimte voor expats, aldus het college van B en W. De minimale verhuurtermijn van een maand staat dan ook expliciet vermeld in de ‘Verklaring van geen bezwaar’ waarmee de raad de bouw mogelijk maakte.

,,Daarom stemden we uiteindelijk voor, want het zou een meerwaarde hebben voor de stad”, herinnert Julie Bruijnincx van D66 zich. GroenLinks stemde tegen want er waren twijfels over de term ‘extended stay’. ,,We zijn niet blij dat we gelijk hebben gekregen”, aldus Evert Stellingwerf.

Dat de appartementen via airbnb en booking.com aan toeristen worden aangeboden: het verbaast de raadsleden. Dat de eigenaar - Harns Invest - de appartementen aanprijst voor citytrips met de slogan ‘het gemak van een hotel met het comfort van thuis’, het is tegen het zere been van de raad. ,,Dat was niet de bedoeling, de verhuur zou voor minimaal een maand zijn, dit is oneerlijke concurrentie voor de hotels”, vindt Otto van der Galiën. De FNP, D66, de ChristenUnie, Lijst058 en de PvdA: allemaal eisen ze actie van wethouder Hein de Haan. ,,Hier moet op gehandhaafd worden”, aldus Eline de Koning.

Chris van der Leij, hotelier aan de Eewal en bestuurslid van het ‘hoteloverleg’ in Leeuwarden, zegt de verhuur aan toeristen al meerdere keren aangekaart te hebben bij de gemeente. ,,Maar daar is niets mee gedaan.”

Via de diverse bookingsites zijn er voldoende appartementen te huur voor de komende periode. Of het nu gaat om een midweek of een weekendje weg. ,,Maar we richten ons echt op de extended stay”, zegt Reinoud van der Bos van Harns Invest. ,,De verhouding is ongeveer 85 procent lange verhuur, 15 procent flexibel.”

Maar als Van der Bos opsomt welke appartementen nu allemaal voor een lange periode verhuurd zijn, stokt het aantal bij zes. ,,Maar het klopt dat de mix iets anders is dan ooit de bedoeling was.” Toestemming van de gemeente om de functie te veranderen van extended stay naar korte verhuur aan toeristen, heeft hij niet gevraagd. ,,Maar dat is ook allemaal nergens vastgelegd.” The Capital is sinds mei vorig jaar in bedrijf.

De gemeente Leeuwarden gaat onderzoek doen naar de verhuur aan toeristen. Die zou namelijk in strijd zijn met de verleende vergunning. Ook krijgt Harns Invest een waarschuwingsbrief, aldus de gemeente in een schriftelijk reactie.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden