Alle kinderen van basisschool Oldenije in binnenstad van Leeuwarden na 25 jaar weer in een gebouw

Leerlingen van basisschool Oldenije dansen tijdens de opening van de nieuwbouw. Foto: Niels Westra

25 jaar lang waren de leerlingen van basisschool Oldenije, dat midden in de Leeuwarder binnenstad zit, verdeeld over twee gebouwen. Met de opening van het uitgebreide gebouw woensdag kwam daar een einde aan.
Lees meer over
Leeuwarden

Een deel van de leerlingen kreeg les op een locatie in de Goudenregenstraat. Met de uitbreiding van de school tegenover de Westerkerk in het centrum van Leeuwarden is er ruimte voor alle kinderen op deze locatie.

De nieuwbouw van de school is van hout. Ook het schoolplein is veranderd. Zo is er in het midden van het plein een ovale ruimte voor de jongste kinderen gemaakt, afgesloten met een hek.

‘Licht en donker’

De uitbreiding werd feestelijk geopend met als thema ‘licht en donker’. Alle kinderen en ouders kregen een glow-in-the-dark bandje, dat ze vol spanning vasthielden tot het moment van de officiële opening waarop ze het bandje knakten en het licht begon te schijnen. Voor de opening door wethouder Nathalie Kramer dansten kinderen die lichtjes in hun haar hadden op het schoolplein. Ook de kleuters hadden een rol bij de opening. Voor een van de grote nieuwe ramen hing een doek waarachter de kinderen een schimmenspel opvoerden.

,,We zijn blij en trots dat iedereen eindelijk weer met elkaar gehuisvest kan worden”, zegt Arjette de Pree van Proloog, de scholenkoepel waar Oldenije bij hoort, tijdens haar toespraak voor de ouders, leraren en kinderen bij de opening.

Samenzijn

Oldenije is een Jenaplan Kindcentrum. ,,Juist bij een school met een jenaplan hoort het samenzijn”, legt directeur van Oldenije Karin Dokter uit. Tijdens haar toespraak legt ze de nadruk op hoe mooi ze het vindt dat de oudere kinderen ,,lief en zorgzaam’’ omgaan met de jongere kinderen. Jonge en oude leerlingen mixen hoort bij het jenaplan.

Tussen de Westerkerk en JKC Oldenije staat de oudste boom van Leeuwarden. Kramer riep de kinderen op goed voor de boom te zorgen. ,,Want hoe bijzonder is het dat die er nog steeds staat?”

Nieuws

menu