Advocaat: 'Gevolgen voor wietteler behoren tot de buitencategorie'

Foto ter illustratie. Foto: Pixabany

Een Leeuwarder (31) bouwde een hennepkwekerij in zijn voormalige huurwoning in Akkrum om uit de schulden te komen. In plaats daarvan raakte hij alleen maar verder in de problemen. Zijn advocaat plaatste de – financiële – gevolgen in ,,de buitencategorie”.
Lees meer over
Leeuwarden

Na een anonieme tip stuitte de politie op 20 januari in een woning aan de W.J. Koopmansstrjitte in Akkrum op een wietplantage waar zo op het oog 340 planten hadden gestaan. Dat aantal lege potten werd aangetroffen en er hingen 80 wietplanten – die al waren geknipt – te drogen. De woning werd gehuurd door de Leeuwarder. De man zei woensdag tegen rechter Tom Wolters dat hij de kwekerij eigenhandig had opgebouwd.

Ook had hij de stroommeter omzeild en de watermeter weggehaald. Hij had schulden, die wilde hij op deze manier wegwerken. De politie ging er vanuit dat er in elk geval eenmaal was geoogst. Op basis van het aantal aangetroffen lege plantenpotten moest de oogst volgens de berekening van de politie zo’n 37.000 euro hebben opgebracht. Daar klopte volgens de verdachte niets van.

Volgens hem was het grootste deel van de oogst mislukt, alleen de 80 planten die hingen te drogen waren gezond en volgroeid. Dat verhaal had Wolters vaker gehoord: ,,Hier in de zittingszaal weet iedereen precies hoe je een kwekerij op moet bouwen, maar de oogst is altijd mislukt.’’ De gevolgen vielen voor de Leeuwarder, zoals advocaat Tjalling van der Goot het in wielertermen uitdrukte, ,,in de hors categorie, ofwel buitencategorie.’’

Afbetaling

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen gooide de woning voor drie maanden op slot, Elkien zei de huur op en de verdachte kreeg de rekening gepresenteerd van netbeheerder Liander – voor de illegaal afgetapte stroom –, van verhuurder Elkien en waterbedrijf Vitens. Bovendien zou zijn investering van duizenden euro’s in de kwekerij in rook zijn opgegaan. Hij raakte zijn baan kwijt en zijn relatie liep ook nog eens op de klippen. De man moet met Vitens nog een regeling treffen, Elkien en Liander hadden de schade beraamd op om en nabij 6000 euro elk.

De Leeuwarder zou de afbetaling deels hebben geregeld, maar nog niet met Liander. De rechter wees een schadebedrag van ruim 5600 euro toe aan de netbeheerder. De Leeuwarder werd vrijgesproken van het illegaal aftappen van water. Uit het dossier bleek alleen dat de watermeter was verwijderd, niet dat er water was gestolen. Voor de diefstal van stroom en het telen van hennep kreeg de Leeuwarder een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand, proeftijd drie jaar.

Nieuws

menu