Administratie zorgaanbieder uit Leeuwarden door gemeente in beslag genomen

FOTO PIXABAY

De administratie van zorgaanbieder Straathoekwerk Leeuwarden is maandag door de gemeente in beslag genomen. Onder politiebegeleiding werden op twee locaties documenten in beslag genomen
Lees meer over
Leeuwarden

’s Ochtends even na negen uur kwamen ambtenaren van de gemeente onder begeleiding van agenten bij Straathoekwerk Leeuwarden aan de deur op de locatie Bij de Put. ,,Op basis van signalen hebben we de administratie in beslag genomen”, vertelt gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis. ,,Over de signalen kan ik niets zeggen.”

Ook over de reden voor de politiebegeleiding liet de gemeente weinig los. ,,Omdat je ambtenaren veiligheid wilt bieden voor het geval dat de inbeslagname tot agressie zou leiden.” Of daar aanwijzingen voor waren, wil Leemhuis niet zeggen. ,,Politiebegeleiding is vrij standaard bij onaangekondigde controles.” Navraag leert dat een controle inclusief inbeslagname de laatste jaren niet is voorgekomen, aldus Leemhuis.

Niet alleen bij de locatie op Bij de Put kwam de gemeente onder begeleiding van politie langs, ook op het privéadres van de oprichter meldde de gemeente zich.

Persverklaring

Straathoekwerk Leeuwarden is een zorgaanbieder in Leeuwarden die zich richt op een groep mensen met complexe problemen. Het gaat om mensen met psychische problemen, drugsproblematiek en dakloosheid. Een in hulpverleners-taal ‘moeilijke groep met vaak meer dan een probleem’. Sinds 2015 heeft Straathoekwerk Leeuwarden een overeenkomst in het kader van de wmo. Die overeenkomst loopt op 31 december af.

De eigenaar van Straathoekwerk wil niet reageren op vragen en ook niet met zijn persoonsgegevens worden genoemd. Wel stuurde Straathoekwerk een persverklaring naar aanleiding van vragen. In die verklaring laat Straathoekwerk Leeuwarden weten dat de gemeente ‘een aantal zaken heeft opgevraagd’ en dat ‘er volledige medewerking is verleend’. Ook geeft Straathoekwerk aan dat ze het aflopende wmo-contract op de juiste manier zullen afhandelen.

Bronnen

De gemeente en Straathoekwerk willen niets zeggen over de ‘signalen’ op basis waarvan de gemeente de administratie in beslag nam. Maar op basis van anonieme bronnen valt te beluisteren dat die signalen mogelijk afkomstig zijn van een ex-medewerker van Straathoekwerk.

Diezelfde ex-medewerker zou eerder al een andere zorgaanbieder in de problemen hebben gebracht door na zijn vertrek dat bedrijf in een kwaad daglicht te stellen. En dat wordt bevestigd door ‘die andere zorgaanbieder’, die ook niet met zijn naam in de krant wil. Volgens gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis baseert de gemeente zich echter op ‘meerdere bronnen’.

Nieuws

menu