Adelaarkerk: geld van provincie moet terug

De bouwplaats rond de Adelaarkerk in Leeuwarden. Marchje Andringa

De provincie Friesland eist 140 duizend euro terug van S en L Projecten uit Grou. Maar de projectontwikkelaar piekert er niet over om dat ook te betalen.

S en L Projecten uit Grou was de initiatiefnemer om in de Adelaarkerk in Leeuwarden appartementen te bouwen. Ook op het terrein rond de kerk zouden zorgappartementen komen. De plannen dateren uit 2014, in 2015 besloot de provincie het project met ruim 170 duizend euro te subsidiëren.

Nadat de provincie een bedrag van 140 duizend euro als voorschot had uitgekeerd, verkocht S en L Projecten het plan aan een andere partij: Van Ettekhoven uit Hollandsche Rading. Daarna ging het project nog enkele keren in andere handen over. Gebouwd is er tot op heden nog niets.

Lees ook | Adelaarkerk: ontwikkelaar wil graag meer tijd

Maar S en L Projecten is niet van plan om het geld aan de provincie terug te betalen. ,,De subsidie is doorgegeven aan de koper, Van Ettekhoven. Het is ook notarieel vastgelegd dat die partij nu verantwoordelijk is voor de subsidie. Wij gaan ervan uit dat Van Ettekhoven dat geld terug betaalt”, aldus Jan Sonnega van S en L uit Grou die verder geen vragen kon beantwoorden omdat hij het druk had.

‘Nog niet gehoord dat ze niet betalen’

Atze Jan de Vries van de provincie zegt nog niet op de zaak in te kunnen gaan. ,,Wij hebben nog niet gehoord van S en L dat ze niet betalen. Dus gaan wij niet op de zaak in.” De provincie heeft S en L tot half december de tijd gegeven om het geld over te maken.

Normaal gesproken volgt de provincie een vaste procedure als partijen niet willen betalen. ,,Eerst volgt er in zo’n situatie een aanmaning en als dat niet helpt kan de provincie een dwangsom opleggen. Eventueel kan het leiden tot beslaglegging.”

Uit de brief van de provincie aan S en L Projecten valt op te maken dat S en L zich nog wel steeds met het project bemoeit. In mei hebben S en L en bouwbegeleider Estea Capital uit Ede de provincie verzocht om uitstel van de oplevering van het project. Tenminste, dat schrijft de provincie. Er zou nog gezocht worden naar een nieuwe aannemer om het project te realiseren, de bouwkosten zouden intussen een miljoen euro hoger liggen dan gepland in 2014.

Wie nu de eigenaar is van het project, is onbekend. Bouwbegeleider Estea Capital reageert niet op vragen van de krant. Intussen zijn vijf partijen eigenaar van het project geweest. In totaal zouden er zestig appartementen moeten verrijzen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Adelaarkerk