Acht jaar en tbs voor doden Ursel Sprott

Familie en vrienden van de in oktober doodgestoken Ursel Sprott lopen een stille tocht in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Het gerechtshof heeft een celstraf opgelegd van acht jaar en tbs aan een 41-jarige man uit Leeuwarden wegens het doden van plaatsgenoot Ursel Sprott (35).
Lees meer over
Leeuwarden

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden stak de man op 10 oktober 2017 bij het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden zijn slachtoffer dood na een ruzie over drugs. ,,Zomaar, in een impuls en eigenlijk om niets.’’ Eerder op de dag had Sprott hem aangesproken over drugs die hij nog niet zou hebben betaald.

,,Aannemelijk is’’, zegt het hof, ,,dat verdachte kwaad werd op het slachtoffer toen het slachtoffer hem eerder op de dag bij een supermarkt hierop in het bijzijn van anderen aansprak.’’

Later op de dag kwam de 41-jarige naar eigen zeggen zijn schuld afbetalen met een ring bij de woning van Sprott. Daar kwam het tot een woordenwisseling. Even later kwamen ze elkaar weer tegen. ,,En is de ruzie uit de hand gelopen.’’

'Ik zei het toch, ik maak je dood'

De verdachte ontkende eerder en zei dat hij na het bezoek aan de woning naar de Prinsentuin was gelopen. Op de terugweg kwam hij het lichaam van Sprott tegen en draaide hij dat met een hand om, zo zei de verdachte. Het hof gelooft dat niet, onder meer omdat het de verdachte bij reconstructies niet lukte een agent en een pop met een hand om te draaien. Ook bloedsporen komen niet overeen met dat scenario.

De man stak zijn slachtoffer twee keer met een mes - of een ander scherp voorwerp, want een wapen is nooit gevonden. Hij zou daarbij iets gezegd hebben in de trant van: ,,Ik zei het toch, ik maak je dood.’’ De man is volgens het hof schuldig aan doodslag.

,,De laatste momenten moeten voor het slachtoffer verschrikkelijk zijn geweest’’, zegt het hof. Getuigen troffen de man bloedend aan op straat, ,,terwijl hij nog schokkerig ademhaalde’’.

Ontlading

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum bleek dat de verdachte bij stress en tegenslag last heeft van agressie. ,,Bij verdachte is historisch gezien sprake van een patroon van gewelddadig gedrag waarbij hij snel tot een agressieve ontlading komt.’’ Zonder behandeling vreest het hof voor herhaling. Daarom vinden de rechters tbs noodzakelijk.

De straf is in overeenstemming met de eis van het Openbaar Ministerie en gelijk aan de straf die de rechtbank in Leeuwarden twee jaar geleden oplegde.

Nieuws

menu