Aanpak straatdealers: Leeuwarden gaat dwangsommen opleggen

Dealers die op straat drugs verkopen worden in Leeuwarder harder aangepakt. Met dwangsommen wil burgemeester Sybrand Buma de drugsoverlast tegen gaan.

Het gebied rond de Weaze in Leeuwarden was lange tijd het centrum voor de straathandel in drugs. Meer toezicht, camera’s en misschien ook wel corona hebben ervoor gezorgd dat de drugsoverlast hier is afgenomen.

Het gebied rond de Weaze in Leeuwarden was lange tijd het centrum voor de straathandel in drugs. Meer toezicht, camera’s en misschien ook wel corona hebben ervoor gezorgd dat de drugsoverlast hier is afgenomen. Foto: Niels Westra

Vijfduizend euro, zo hoog wordt de ‘last onder dwangsom’ die straatdealers krijgen als ze na een waarschuwing toch weer betrapt worden op het verkopen van drugs. En iedere keer daarna, volgt er weer een ‘boete’ van vijfduizend euro, tot maximaal twintigduizend euro. Het is een manier die bekend staat als ‘de Veluwse aanpak’, omdat Ermelo en Putten in 2017 de eerste gemeenten waren die dit bestuurlijke middel toepasten.