Aangifte tegen journalist Andries Veldman na misbruikverhaal Neushoorn

Voormalig Neushoorn-directeur Yvonne Bleize heeft aangifte gedaan tegen Andries Veldman van de nieuwssite Liwwadders. Aanleiding is een publicatie over machtsmisbruik binnen Neushoorn.

Neushoorn aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden.

Neushoorn aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

De website liwwadders.nl publiceerde vrijdag een verhaal over vrijwilligers van Neushoorn en stagiaires van het Friesland College die zich binnen het popcentrum niet veilig voelen. ‘Meiden’ zouden door technici van Neushoorn worden verleid tot seks en drugsgebruik, er zou sprake zijn van machtsmisbruik. Klachten daarover zouden door de leiding worden gebagatelliseerd, aldus de nieuwssite. Journalist Andries Veldman zegt zich daarbij op meerdere bronnen te baseren.

,,In zijn artikel brengt Veldman schade toe aan mij door te verwijzen naar mijn bedrijf. En dat zie ik als smaad”, aldus Bleize die zich vooraf liet adviseren door juristen. ,,In mijn beleving beschadigt hij mij moedwillig. En niet alleen mij, maar ook veel andere mensen binnen Neushoorn. Ik vind het schandalig dat hij mijn naam koppelt aan Me Too-praktijken’’, aldus Bleize.

'In mijn beleving beschadigt hij mij moedwillig'

Volgens het artikel op Liwwadders.nl zou Bleize ‘klachten onder de pet hebben gehouden’ en ‘de meest kwetsbare medewerkers onvoldoende hebben beschermd’. ,,Alle meldingen die er zijn geweest tijdens de periode dat ik er directeur was, zijn serieus opgepikt en integer behandeld. En daarbij zijn die meldingen nooit verder gegaan dan ‘iemand die te dichtbij kwam’ of ‘een hand op een schouder legde’.”

Onderzoek

Met de aangifte hoopt Bleize dat het Openbaar Ministerie het oppakt en onderzoek doet naar de misstanden die in het artikel over Neushoorn worden beschreven. Want, zo stelt Bleize, van die misstanden is geen sprake binnen Neushoorn.

In de Leeuwarder Courant gaven het bestuur en vrijwilligers van Neushoorn en het Friesland College - dat veel stagiaires binnen het popcentrum heeft - maandag aan zich niet in de geschetste praktijken te herkennen.

'Ik sta voor honderd procent achter het artikel'

Journalist Andries Veldman zegt in een reactie de ontwikkelingen rustig af te wachten. ,,Ik sta voor honderd procent achter het artikel, ik publiceer zo’n verhaal niet zomaar. Als je het goed leest, zie je ook dat een aantal zaken door bestuurders van Neushoorn worden erkend.”

Naast een eventueel onderzoek door het Openbaar Ministerie, staan er al twee andere onderzoeken op de rol. De gemeente en Neushoorn zelf praten begin januari over een op te starten onafhankelijk onderzoek. Ook de SBB - de Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven - dat accreditaties afgeeft voor stageplekken bekijkt de zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden