50PLUS verdwijnt uit de gemeenteraad van Leeuwarden

50Plus-raadslid Martin van Mourik. FOTO NIELS WESTRA

Irene van Breemen-Schneider gaat niet voor 50PLUS de raad in maar voor de FNP. Die fractie gaat daarmee van twee naar drie zetels. 50PLUS, waarvoor Van Breemen-Schneider in 2017 op de lijst stond, verdwijnt.
Lees meer over
Leeuwarden

Met de bekendmaking van de overstap, komt er een einde aan de soap rond de opvolging van Martin van Mourik. Van Mourik, enig raadslid en fractievoorzitter van de 50PLUS, stopt op 1 november als raadslid omdat hij verhuist naar Franeker. Irene van Breemen-Schneider is de eerstvolgende op de lijst die in aanmerking kwam om Van Mourik op te volgen.

Maar tussen Van Mourik en Van Breemen-Schneider ging het na de verkiezingen in november 2017 al snel mis. Volgens Van Mourik zelf was er sprake van niet verenigbare karakters. Het was Van Mourik zelf die een einde maakte aan de samenwerking.

Vorige week liet de partner van Van Breemen-Schneider weten dat ze nog geen keuze had gemaakt. Zelf wilde Van Breemen-Schneider toen niet reageren. Over de situatie zei de partner van het aanstaand raadslid dat ze niet voor 50PLUS in de raad wilde omdat ze was afgeknapt op die partij. Of ze de zetel - waar ze recht op heeft - zou innemen was toen nog niet bekend.

Volgens Van Breemen-Schneider komen haar standpunten en idealen het beste tot haar recht bij de FNP. Bij de verkiezingen kreeg ze ruim vierhonderd voorkeursstemmen.

De FNP heeft Van Breemen-Schneider zelf benaderd met de vraag of ze voor hen in de raad wilde gaan zitten, stelt Jan-Willem Tuininga van de FNP. De partij deed dat na een artikel in de Leeuwarder Courant van vorige week waarin de vraag opgeworpen werd wat Van Breemen-Schneider zou gaan doen met haar zetel. Volgens hem was de FNP niet de enige partij die Van Breemen-Schneider graag wilde inlijven. Volgens Tuininga is ze door drie andere partijen uit de raad benaderd. Namen van partijen wil Tuininga niet geven. Ook Van Breemen-Schneider reageert niet op de vraag welke partijen interesse toonden.

Nieuws

menu