5 bewegingstips van neuropsycholoog Erik Scherder, die zegt dat bewegen juist nu van levensbelang is

Erik Scherder.

De overheid moet veel meer inzetten op een actieve leefstijl voor iedereen. Op die manier bouwt ze aan structurele versterking van ons immuunsysteem, wat van levensbelang is.
Lees meer over
Leeuwarden

Dat betoogt neurowetenschapper Erik Scherder in een interview met de Leeuwarder Courant . Scherder is donderdagmiddag (15.30 uur) een van de sprekers bij de talkshow Blijf in beweging die wordt uitgezonden via deze website.

De hersenprofessor wijst in het interview op een merkwaardige paradox. Want waar mensen de afgelopen maanden enerzijds gewaarschuwd werden voor het coronavirus en gemaand werden zoveel mogelijk thuis te blijven, dreigt daardoor een tekort aan beweging. En dat heeft desastreuze gevolgen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem verslechtert waardoor het risico op luchtweginfecties toeneemt.

Scherder wijst op studies uit 2012 waaruit bleek dat er per jaar wereldwijd 5,3 miljoen mensen overlijden aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit: diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. ,,In 2019 werd het beeld weer bevestigd. Het gaat om dezelfde groep mensen die nu het meest kwetsbaar zijn voor de complicaties van Covid-19.’’

De focus van de overheid bij de huidige pandemie moet daarom liggen op het bevorderen van een actieve leefstijl voor iedereen. Samen met onder meer Joop Alberda presenteerde Scherder eind april een pamflet voor een ‘deltaplan voor meer bewegen’.

In deze video geeft Scherder vijf bewegingstips:

Nieuws

Meest gelezen