100 uur werkstraf voor roven horloge en schakelketting in Leeuwarden

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 19-jarige Leeuwarder die betrokken was bij een straatroof is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
Lees meer over
Leeuwarden

De man had op 20 augustus 2019 samen met een paar anderen een man beroofd van een horloge en een schakelketting. Het slachtoffer, een bekende van de verdachte, werd uit zijn woning aan de Rixtwei in Leeuwarden gelokt, waarna hij werd beroofd. Aanvankelijk leek het erop dat de verdachte en zijn vrienden gouden sieraden buit hadden gemaakt, maar dat bleek later niet het geval te zijn.

De Leeuwarder was het dan ook niet eens met de schadeclaim van het slachtoffer, die wilde een bedrag van 260 euro vergoed hebben. Op de zitting van de politierechter zei de man dat de spullen niet meer dan „twintig, dertig euro” waard waren. Het slachtoffer zou hem geld verschuldigd zijn geweest. Destijds ging het niet goed met de Leeuwarder, hij zat aan de harddrugs.

Hij kampt ook met psychische problemen, daarvoor krijgt hij medicatie. In mei vorig jaar had hij bij een pand van daklozenopvang Zienn aan Oldegalileën vernielingen aangericht in zijn kamer. Ruim een week later had hij bij Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) aan het Zuidvliet stenen tegen de deur gegooid. Hij was het niet eens met de medicatie die hem was voorgeschreven.

Hij is een tijdje opgenomen geweest bij de GGZ, naar eigen zeggen klimt hij langzaam bij de ladder omhoog. Advocaat Erik Stoeten verzocht de rechter rekening te houden met de belastbaarheid van zijn cliënt en de strafeis van de officier van justitie, een werkstraf van 180 uur, te matigen. De rechter gaf gehoor aan dat verzoek. Aan de man die beroofd werd moet de verdachte 30 euro betalen.

Nieuws

menu