100 fans van SC Cambuur mogen dit weekend demonstreren bij het Philips Stadion in Eindhoven: 'Strijden voor goedwillende supporter'

Het Philips-stadion van PSV.

Het Philips-stadion van PSV. Foto: ANP

De gemeente Eindhoven staat een groep van honderd supporters van SC Cambuur zondag toe te demonstreren. De fans doen dat tegen het besluit dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem hen de toegang tot de wedstrijd tegen PSV ontzegd.
Lees meer over
Leeuwarden

De supporters mogen tijdens de wedstrijd een manifestatie houden in de buurt van het stadion van PSV. Ze doen dat samen met aanhangers van de Eindhovense club.

Supportersverenigingen Cambuur Culture en Kern van Cambuur vroegen de demonstratie donderdag bij de gemeente Eindhoven aan. Ze stellen twee bussen beschikbaar voor fans die willen demonstreren tegen het supportersbeleid. ,,De bussen zaten binnen tien minuten vol”, zegt Maarten van Tuinen, voorzitter van supportersclub Kern van Cambuur. ,,We hadden makkelijk meer bussen kunnen vullen.”

Leeg uitvak

Burgemeester Dijsselbloem besloot het uitvak tijdens de wedstrijd PSV - Cambuur (zondag, 16:45 uur) leeg te laten. Hij deed dat op basis van een brief van de Nationale Politie aan voetbalgemeenten met daarin het advies geen supporters van SC Cambuur en FC Groningen toe te laten. De politie wil niet langer een kleine groep misdragende supporters begeleiden ten koste van een grote groep agenten en burgers.

De supportersverenigingen van Cambuur zijn het niet eens met het besluit van de politie en de gemeenten. De misdragingen na afloop van de Friese derby tegen SC Heerenveen zouden volgens van Tuinen het werk zijn van ,,raddraaiers buiten het stadion die 15 of 16 jaar zijn. Daar kun je de goedwillende Cambuur-supporter niet op afrekenen”.

Volgens Van Tuinen is er een tendens gaande om uitfans te weren bij wedstrijden in de Eredivisie. ,,Dat mag niet normaal worden. Daar verzetten wij ons zondag tegen.”

Scherm

Op het plein in de buurt van het Philips Stadion kunnen de supporters op groot scherm naar de wedstrijd tegen PSV kijken. Het televisiescherm is volgens Van Tuinen geregeld door Cambuur.

Hij benadrukt dat de groep op een normale manier wil demonstreren. De supportersverenigingen hebben goed in beeld welke fans afreizen naar Eindhoven. „Geen rottigheid. We willen strijden voor de goedwillende supporter.”