10 jaar cel in hoger beroep voor Chinese student die huurbaas in Leeuwarden doodsloeg

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

De 27-jarige Chinese student die in 2019 in Leeuwarden zijn huurbaas Rong Kon Liu (73) heeft doodgeslagen, is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De rechters zien onvoldoende bewijs voor moord en komen uit bij doodslag.
Lees meer over
Leeuwarden

De man heeft ook 5150 euro gestolen van de eveneens in China geboren Liu, aldus het hof. Volgens de rechters is Liu in de nacht van 1 op 2 juli 2019 met kracht op het hoofd geslagen. De huurbaas bevond zich in een weerloze positie. Mogelijk was hij geknield. Zijn lichaam is naderhand versleept van de woon- naar de slaapkamer. Met schoonmaakmiddelen heeft de man geprobeerd om sporen te wissen, aldus het hof. Waarmee Liu is geslagen, is nooit duidelijk geworden. Een wapen werd nooit gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat er met een halter van twee kilogram is geslagen.

Geldproblemen

De veroordeelde man kwam zo’n acht jaar geleden naar Nederland. Hij woonde aanvankelijk in Den Haag en later in Leeuwarden, waar hij de studie hospitality volgde aan de Hogere Hotelschool. Die brak hij voortijdig af. Daarmee verloor hij zijn legale status. Liu bood hem onderdak aan de Prof. Gerbrandyweg. De man had continu geldproblemen, bevestigde ook zijn moeder twee weken geleden in het hof. Zijn ouders in China leefden heel sober om zijn studie mogelijk te maken. Dat de man na de dood van Liu allerlei uitgaven deed, viel het OM op. Dat hij het geld verdiend zou hebben met zwart geld, gelooft het hof niet.

Dezelfde straf

Het OM eiste een celstraf van achttien jaar, net als bij de rechtbank in Leeuwarden in 2020. De rechtbank veroordeelde hem toen ook voor doodslag en kwam uit bij twaalf jaar cel. Het OM stapte vervolgens naar het hof.

De tien jaar cel die het hof dinsdag heeft opgelegd lijkt lager dan het vonnis bij de rechtbank, maar de tijd die de man daadwerkelijk moet zitten is gelijk. Dit heeft te maken met nieuwe wetgeving omtrent voorwaardelijke invrijheidstelling, die afgelopen zomer is ingegaan.

Nieuws

Meest gelezen