Samen met

Greet Pels: 'Vrijwilligerswerk geeft mij zin en een doel' | vrijwilligersprijs

De activiteiten waar Greet Pels bij betrokken is vormen volgens haar ,,een makkelijke manier om contact te maken met mensen van allerlei pluimage." EIGEN FOTO

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2022 staat ditmaal Greet Pels uit Heerenveen centraal. Zij is betrokken bij verschillende activiteiten in Skoatterwâld, waaronder een koffieochtend.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Vanaf het moment dat Greet Pels (78) met haar man in 2002 definitief naar Skoatterwâld verhuisde, is zij actief als vrijwilliger in de wijk. Het begon met de oprichting van een wijkraad, waar haar echtgenoot voorzitter van werd. ,,Ik ben toen gelijk begonnen met de activiteitencommissie”, zegt Greet.

In die periode was Skoatterwâld een nieuwbouwwijk waar mensen elkaar nog niet kenden. ,,Wij vonden dat je elkaar kon leren kennen via activiteiten”, vertelt Greet. ,,De eerste activiteiten werden buiten in het park gehouden, later kregen we een eigen wijkruimte in het Multifunctioneel Centrum (MFC) de Spil.”

Tegenwoordig is Greet betrokken bij de maandelijkse activiteitenweek in de Spil. De zondagmiddag van de week is een creatieve high-tea. De gasten nemen hand-, brei-, haak- en tekenwerk mee. Greet zorgt voor koffie, thee en lekkere hapjes.

Woensdag is een koffieochtend voor de buurtbewoners. En de donderdagavond is gereserveerd voor het inloop-schilderen. ,,Dat is een vrijblijvende avond, waarbij gasten hun eigen spullen meenemen en komen schilderen.”

De activiteiten waar Greet bij betrokken is, vormen een makkelijke manier om contact te maken met mensen van allerlei pluimage. Dat geeft sjeu aan het leven, vindt Greet. Het doen van vrijwilligerswerk is voor Greet vanzelfsprekend. ,,Het is gewoon een onderdeel van mijn leven. Mijn ouders waren altijd actief in hun omgeving. En ook mijn oma was actief met de vrouwen uit haar buurt.”

Kabouterkring

Al tijdens het gymnasium deed Greet vrijwilligerswerk. ,,Met een vriendin leidde ik een grote kabouterkring van de scouting. In Ridderkerk heb ik twintig jaar namens de PvdA in de gemeenteraad gezeten.”

Tijdens haar studie aan de Sociale Academie specialiseerde ze zich in ouderenzorg. Ook dat was een manier om actief te zijn voor haar omgeving, in dit geval voor de ouderen. “Vanwege mijn slechtziende stiefdochter ben ik jaren bestuurslid en voorzitter van de landelijke oudervereniging voor ouders met visueel gehandicapte kinderen geweest. Al die zaken samen geven een schat aan ervaring.”

Greet stelt zich vaak de vraag wat zij voor een ander kan betekenen. ,,Iets doen voor een ander geeft mij zin en doel in mijn leven”, vindt de Heerenveense. ,,Tijdens de Corona-periode heb ik mezelf wel eens aan mijn haren uit bed moeten trekken om wat te gaan doen. Ik heb toen kerst- en paascadeautjes geknutseld voor de bewoners van de Boekensteunen in de wijk.”

Greet woont inmiddels al twintig jaar in Heerenveen. Daarvoor woonde ze met haar man in Ridderkerk. ,,We huurden tien jaar lang in de wintermaanden een huisje in Luinjeberd en schaatsten elk winterweekend in Thialf. We wilden altijd wat te doen hebben. Na onze pensionering hebben we een huis gekocht om ons definitief te vestigen in deze gemeente.”

Tekst: Frits Tromp

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant

Nieuws

menu