Samen met

Eerste editie Happen en Trappen-fietstocht door omgeving gemeente Heerenveen. 'Ontmoeten en verbinden staat voorop'

Initiatiefneemster van de Happen en Trappen-fietstocht is Caroline de Graaf uit De Knipe. ,,De tocht is voor iedereen die graag fietst en op zoek is naar een fietsmaatje." FOTO ROMY DE GRAAF

Caroline de Graaf uit De Knipe houdt zaterdag 1 oktober de eerste editie van een ongeveer dertig kilometer gratis lange Happen en Trappen fietstocht. Die is tot stand gekomen naar aanleiding van de oproep van de gemeente Heerenveen aan inwoners om zelf een activiteit te houden tijdens de Week van de ontmoeting die begon op 24 september en duurt tot en met 6 oktober.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Het evenement dat deelnemer door de gemeente Heerenveen voert, begint om 9.00 uur met koffie en een croissant in café De Knyp in De Knipe. ,,De fietstocht eindigt ook weer bij café de Knyp, waar de fietsers worden opgewacht met oranjekoek van Bakkerij Boonstra. Ook is er dan koffie”, zegt De Graaf, die zelf een fervent fietser is.

Tijdens de jaarlijkse Week van de ontmoeting zijn er activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Happen en Trappen sluit hier op aan, zo geeft De Graaf aan. ,,De tocht is dan ook voor iedereen die graag fietst en op zoek is naar een fietsmaatje. Het is daarnaast bedoeld voor mensen van alle leeftijden, die graag fietsen en graag anderen ontmoeten om eventueel in de toekomst vaker een fietstocht mee te maken.”

Fietsvrienden-app

De Graaf: ,,In principe is het een eenmalige fietstocht, de bedoeling is namelijk om verbinding te leggen. Wel is er voor alle geïnteresseerden na de fietstocht de mogelijkheid om zich in te schrijven in de Fietsvrienden-app. Die is voor mensen voor wie het leuk lijkt om vaker samen op pad te gaan.”

Zelf zag en hoorde de initiatiefneemster dat het in de coronaperiode steeds duidelijker werd dat veel mensen minder contacten hadden. ,,Jonge mensen hebben vaker vaste contactmomenten, door bijvoorbeeld school of sport of via de kinderen. Bij ouderen is dat vaak minder vanzelfsprekend. Gelukkig is er steeds vaker sport speciaal voor ouderen, hardlopen en wandelen en fitgroepen, maar voor fietsen zag ik weinig voorbij komen.”

Ondersteuning

De Graaf: ,,Ik had het Happen en Trappen-idee al langer in mijn hoofd, maar wist niet precies hoe ik het handen en voeten kon geven. Tot ik afgelopen zomer de oproep van de gemeente zag waarbij ze alle inwoners opriepen om na te denken over een ‘ontmoetingsactiviteit’. Die oproep bleek een succes, want er zijn bijna veertig activiteiten in de Week van de ontmoeting.”

Voor haar idee kreeg zij niet alleen subsidie van de gemeente. Ook hebben Café De Knyp en Bakkerij Boonstra een deel van de kosten gesponsord. ,,Een prachtige samenwerking, waar ik iedereen heel dankbaar voor ben.”

Het evenement zelf is gratis. Aanmelden kan via info@caleidoscoopheerenveen.nl onder vermelding van ‘Happen en Trappen’.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant

Nieuws

menu