Zonnewal langs A32 bij Oranjewoud levert Staatsbosbeheer 3 ton op: 'Geld is voor betere paden en borden'

FOTO ARCHIEF/ANP

De zonnewal langs de snelweg A32 bij Oudeschoot en Oranjewoud is klaar. Een deel van de opbrengst, 300.000 euro, is voor Staatsbosbeheer.

De ruim 600 meter lange zonnewal - zonnepanelen op de geluidswal aan de oostkant van de A32 - is een plan van energiebedrijf Rooftop Energy en Staatsbosbeheer. De twee begonnen zo’n drie jaar geleden aan het project. De grond is van Staatsbosbeheer. Rooftop Energy is twee maanden geleden opgegaan in het Utrechtse bedrijf Groendus.

Hoewel de officiële oplevering nog moet plaatsvinden, draait het project sinds enkele dagen. De zonnewal levert al energie. Jaarlijks produceren de panelen 1,4 GWh. Hiermee kunnen 425 huishoudens een jaar lang van stroom worden voorzien.

Dankzij het project wordt jaarlijks 504.000 kilo minder CO2 uitgestoten, aldus Groendus. Dat staat volgens het bedrijf gelijk aan de uitstoot van 1141 retourvluchten van Schiphol naar New York.

15.000 euro per jaar

Ook voor Staatsbosbeheer loopt de teller nu. Van de opbrengst krijgt de natuurorganisatie, die de grond in erfpacht heeft uitgegeven aan Groendus, de komende twintig jaar 15.000 euro per jaar. Het gaat opgeteld dus om 3 ton.

Dit geld is bedoeld voor de ‘recreatieve voorzieningen’ direct achter de wal, oftewel de bossen van Oranjewoud en omliggende dorpen, vertelt Frank Leereveld van Staatsbosbeheer. ,,Concreet zullen wij het bedrag de komende jaren besteden aan parkeerplaatsen, borden en betere routes. Bezoekers gaan dat dus terugzien.’’

Het project langs de snelweg liep de afgelopen jaren meerdere malen vertraging op. Zo speelde er vorig jaar een omvangrijke, internationale rechtszaak rond de te gebruiken zonnepanelen. En later in het jaar bleken de panelen moeilijk leverbaar. Ze moesten uit China komen en arriveerden vele maanden later dan gepland in de haven van Rotterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Duurzame energie