Ziekenhuis Tjongerschans na ijsdrukte: 'Het volgende gevaar is de elektrische fiets'

Ruim 40.000 ijsfans liepen afgelopen weekend botbreuken op, in heel Nederland. Ziekenhuis Tjongerschans heeft het er dagen later nog steeds druk mee.

Een van de OK-medewerkers van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen doet voorbereidend werk.

Een van de OK-medewerkers van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen doet voorbereidend werk. Foto: Tjongerschans

Acht dagen achter elkaar heeft hij gewerkt, inclusief een lang winterweekend. Het is dinsdagmiddag vier uur en eindelijk is Johan Beugeling, teamleider van de operatiekamers van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, even vrij. ,,IJs, sneeuw en gladheid hè. Ik heb het hele weekend gewerkt. Het is echt druk.’’ De zestigjarige Beugeling, getogen in Drachten en woonachtig in Terwispel, moest voor extra ruimte en mensen zorgen. Lang niet iedereen kon meteen dezelfde dag worden geopereerd.

Meer dan 40.000 ijsliefhebbers liepen het afgelopen weekend botbreuken op, schatte de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie maandag. Normaal gesproken gaat het in ons land om zo’n 500 breuken per dag. In Tjongerschans meldden zich in vijf dagen 206 ijsslachtoffers. Niet al deze mensen hadden breuken. Van de 206 blessures waren er ongeveer 130 ‘simpel’ te verhelpen. Het ging om een snee, een verstuikte enkel of een pijnlijke pols. Met een pleister, hechting of gips is dit weer klaar.

'Van half acht ’s morgens tot elf uur ‘s avonds. Dan is het ook wel eens genoeg geweest'

Lees ook | Friese ziekenhuizen draaien overuren op de operatietafel om alle ijsslachtoffers te kunnen behandelen

In zo’n 75 gevallen was de situatie complexer; veelal ging het om breuken. Voor deze mensen regelde Beugeling extra operatieruimte op de OK’s. ,,Zaterdag en zondag moesten overdag twee operatiekamers negen uur extra open. En maandag en dinsdag draaiden wij ook weer meer diensten, van vier uur ’s middags tot tien uur ’s avonds.’’ In deze vier dagen zijn 43 van de 75 mensen geopereerd aan gebroken heupen, armen, enkels en polsen. Later deze week en volgende week volgen nog eens ruim 30 operaties.

Maandag hebben vier traumachirurgen vijftien uur gewerkt en dinsdag opnieuw, vertelt Beugeling. ,,Van half acht ’s morgens tot elf uur ‘s avonds. Dan is het ook wel eens genoeg geweest.’’ Maar niet alleen de traumachirurgen draaien overuren. ,,De hele keten werkt extra hè, zo gaat dat in een ziekenhuis. Dus ook bijvoorbeeld de afdeling radiologie, de kliniek en ondersteunende diensten zoals schoonmaak, eten en receptie.’’ Veel patiënten blijven na hun operatie een nacht in het ziekenhuis en krijgen pijnstillers.

Premier Mark Rutte waarschuwde voor het weekend nog zo voor valpartijen en overbelasting van de zorg, juist in deze coronatijd. Zijn woorden hadden weinig effect. In de ziekenhuizen was het smoordruk. De medewerkers van Tjongerschans bleven kalm. Beugeling: ,,Wij hebben de covidzorg gescheiden van de reguliere zorg. Het heeft elkaar op geen enkele manier gebeten.’’

De wachtrij is inmiddels flink geslonken. ,,We lopen de boel nu snel in, maar toch schuiven er nog wat operaties door naar volgende week. Schaatsliefhebbers die niet zoveel pijn hebben.’’ Lachend: ,,En nou maar hopen dat komend weekend, als het lente wordt, mensen op hun elektrische fiets de bochten niet te snel nemen. Dat is het volgende gevaar.’’

Al met al kijkt Beugeling tevreden terug op de afgelopen dagen. ,,Wij hebben het echt goed gedaan met z’n allen.’’ Of hij zelf nog tijd heeft gehad om te schaatsen? ,,Nee, dat niet. Maar dat geeft niet, ik ben niet zo’n schaatser. Ooit, een jaar of twintig geleden, heb ik op de Drachtstervaart geschaatst. In de breedte, haha. Toen ben ik gestopt en naar de koek en zopie gegaan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Winter
Medische gezondheid