Werkstraffen voor vijf SC Heerenveen-supporters die fan van Fortuna Sittard te grazen namen

FOTO ANP Foto: "Robin van Lonkhuijsen"

Vijf supporters van SC Heerenveen overvielen op 31 augustus vorig jaar een fan van Fortuna Sittard. Doel was om zijn rugzak te stelen.
Lees meer over
Heerenveen

De vijf, twee minderjarig en drie jongvolwassen, hoorden donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden tijdens een besloten jeugdzitting werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen tegen zich eisen: 150 uur werken en zes maanden voorwaardelijk voor de twee jongsten en 200 uur werken en tien maanden voorwaardelijk voor de drie ouderen.

De Fortuna-fan werd door het vijftal tegen de grond gewerkt en meerdere keren geschopt en geslagen. Ondertussen probeerden ze zijn rugzak te pakken te krijgen, waarvan ze dachten dat daar vlaggen van Fortuna inzaten. Vlaggen van andere clubs worden door harde kernen gezien als trofeeën. Het slachtoffer zegt dat hij geen vlag in zijn rugzak had en dat zijn telefoon is gestolen.

De verdachten verklaarden tijdens de zitting dat ze het geweld wel mee vonden vallen en bagatelliseerden hun eigen rol. ,,Ze wilden geen openheid van zaken geven en ook niet over medeverdachten verklaren’’, aldus Melanie Kompier, woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het OM zegt dat er bij supportersgroepen vaak een hiërarchische structuur is waar het niet acceptabel is verklaringen over anderen af te leggen.

De rechter doet op 24 september uitspraak.

Nieuws

menu