Werkstraf voor mishandeling en discriminerende opmerkingen

Hij mishandelde iemand in de nacht van 12 juli vorig jaar op de Oude Koemarkt in Heerenveen en zou zich discriminerend hebben uitgelaten naar een meisje met een donkere huidskleur. Een 22-jarige inwoner van Harich stond gisteren voor de rechter.

Rechtbank Leeuwarden.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

„Kutzwarte, kutneger, ga terug met de boot naar jouw eigen land”, zou de verdachte het meisje hebben toegeroepen. Ze raakte daar behoorlijk van overstuur en vertelde een vriend wat haar was overkomen. Toen die verhaal kwam halen bij de man, kreeg de jongen een stevige duw. Hij viel op de grond en brak daarbij zijn pols.

Het leverde de man uit Harich een dagvaarding op, voor belediging én mishandeling. Hij kon zich er niet al te veel van herinneren, zei hij tegen de rechter. Destijds bij de politie had hij gezegd dat hij het meisje mogelijk het een en ander naar het hoofd had geslingerd. Hij had zelf ook het nodige te horen gekregen, opperde de verdachte. „Dan ben je boos en dan scheld je wat”.

Hij had wel tegen de politie gezegd dat hij er spijt van had. Dat herhaalde hij nog maar eens in de zittingszaal. Officier van justitie Riemke van der Zee noemde de discriminerende woorden „stuitend en pijnlijk”. „Het is net als iemand uitschelden omdat-ie blauwe ogen heeft. Je kan er niks aan doen en je kan er niks aan veranderen”.

Van der Zee eiste een werkstraf van 40 uur plus 40 uur voorwaardelijk. Rechter Remco Jan Maring nam de eis over. De man moet 385 euro zorgkosten betalen aan het mannelijke slachtoffer. Aan het meisje moet hij 200 euro smartengeld betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Rechtbank