Welk dier is verantwoordelijk voor dodelijke aanval op shetlandpony in Oudehorne? DNA-onderzoek levert geen duidelijkheid op

Foto ter illustratie. FOTO PIXABAY

In Oudehorne werd 13 juni een shetlandpony dood aangetroffen. Het vermoeden was dat een wolf daar verantwoordelijk voor zou zijn. Om dat te bevestigen of uit te sluiten heeft een taxateur in opdracht van natuurorganisatie BIJ12 DNA-monsters afgenomen bij het kadaver. Dat onderzoek leverde geen resultaat op. Het is nog onduidelijk welk dier het heeft gedaan.
Lees meer over
Heerenveen

Een wolvenaanval op een pony is niet eerder – bewezen – voorgekomen in Nederland. Daarom gaf de provincie Fryslân opdracht om een spoedanalyse van het DNA te laten uitvoeren. Dat er nu geen conclusie kan worden getrokken, komt waarschijnlijk doordat de kwaliteit van het afgenomen DNA onvoldoende is. Kwaliteit van DNA is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd dat het kadaver (onafgedekt) buiten heeft gelegen.

BIJ12 gaat nu verder onderzoek doen door middel van het complete taxatierapport, foto’s en informatie van de betrokken dierenarts. Dan kan waarschijnlijk alsnog bekeken worden welk dier verantwoordelijk is voor de aanval. De resultaten van dat onderzoek, zijn waarschijnlijk na enkele weken bekend.

Nieuws

menu