Waarom jonge kinderen bij kookschool Fikks in Heerenveen over verantwoorde voeding leren (en dit zelf klaarmaken)

Bij de ideële kinderkookschool Fikks in Heerenveen leren tien- tot twaalfjarigen over verantwoorde voeding en hoe dit op een veilige manier klaar te maken. Een initiatief tegen overgewicht en ongezonde leefgewoonten.

In de keuken van wijkcentrum De As in Heerenveen bereiden kinderen hun eigen maaltijd: wortelsalade en een broodje zelfgemaakte hamburger.

In de keuken van wijkcentrum De As in Heerenveen bereiden kinderen hun eigen maaltijd: wortelsalade en een broodje zelfgemaakte hamburger. Foto: Niels de Vries

‘M et onze keukenmachine gaat het een stuk makkelijker’’, bromt Hugo de Vries. De tienjarige raspt een wortel – niet machinaal zoals thuis, maar lekker ouderwets met de hand – en claimt dat hij al een minuut bezig is terwijl de peen niet veel kleiner wordt. ,,Jaaaaha, raspen is hard werken’’, zegt Emma Vroegop van het Leeuwarder kookbedrijf Mama Mascha lachend. Haar collega, stagiaire Emma Groot, zegt, als Hugo blijft pruttelen: ,,Zo gaat dat met raspen, het is veel werk voor een klein beetje.’’