'Thialf-coalitie' vraagt Tweede Kamer om zeker 10 miljoen euro rijkssteun voor schaatstempel: 'Anders smelt het stadion weg'

HEERENVEEN - Exterieur Thialf. De directie van het ijsstadion, schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC-NSF hebben de afgelopen maanden onderzocht hoe Thialf financieel gezond kan worden. ANP OLAF KRAAK

In een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer vragen aandeelhouders en hoofdgebruikers van Thialf minimaal 10 miljoen euro rijksgeld voor de toekomst van de ijstempel.
Lees meer over
Heerenveen

Provincie Fryslân, gemeente Heerenveen, KNSB en NOC-NSF steken de komende jaren structureel 1,4 miljoen euro in het stadion om Thialf op de been te houden.

Voor groot onderhoud en vernieuwing van het ijsstadion, zeker 1 miljoen euro per jaar de komende tien jaar, heeft de ‘Thialf-coalitie’ geen geld en daarom richt ze zich tot het rijk.

De partijen vinden dat in Friesland gewonnen medailles een landelijke uitstraling hebben en dat daar rijksgeld tegenover moet staan. ‘Een nationale bijdrage zou vanwege de nationale functie die Thialf heeft op zijn plaats zijn’, schrijft gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, sport) in een brief aan de leden van de Tweede Kamer. ‘Het voorkomt dat er over tien jaar een grotere investering in een nieuw ijsstadion nodig is.’

Eigenlijk is voor de lange termijn 20 miljoen euro nodig, om het stadion verder te verduurzamen en te ontwikkelen.

Steun van CDA, VVD en PvdA

De Tweede Kamer praat op maandag 21 juni over het nationaal sportbeleid. De hoofdgebruikers en aandeelhouders van Thialf vinden dat de Kamer zich dan hard moet maken voor het stadion. In ieder geval de PvdA is voor een rijksbijdrage voor het ijsstadion en ook het CDA en de VVD tonen bereidwilligheid.

‘Komt dit geld er niet, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van Thialf en van de sporters en smelt het stadion langzaam weg’, licht Sander de Rouwe de lobby toe.

Hij wijst ook op het voornemen van het rijk, tien jaar geleden om mee te betalen aan de bouw van een nieuw ijsstadion. Die belofte werd gebroken nadat Heerenveen met Zoetermeer en Almere verwikkeld raakte in een ijsbaanoorlog en private partijen zich meldden. Nu is het alsnog tijd om rijksgeld in Thialf te steken, vindt De Rouwe.

Nieuws

Meest gelezen