Student Juan Bonet (24) uit Mallorca in alternatieve thuisquarantaine in Heerenveen: 'Zoveel brood, dat zijn wij niet gewend'

Juan Bonet (24) uit Mallorca had zich zijn eerste kennismaking met Nederland heel anders voorgesteld. Hij komt studeren in Groningen, maar moest eerst tien dagen in quarantaine in Heerenveen.

Juan Bonet verlaat de quarantaine-locatie in Heerenveen.

Juan Bonet verlaat de quarantaine-locatie in Heerenveen. EIGEN FOTO

Op het vliegveld van Eelde werd Bonet aangesproken door twee medewerkers van GGD Drenthe. ,,Ik vertelde dat ik student ben en dat ik een huis met keuken en badkamer deel met negen anderen. Dat leek hun niet zo’n goed idee”, vertelt de Spanjaard. Hij was op 26 augustus geland, een dag eerder was het reisadvies door Buitenlandse Zaken aangepast naar oranje, wat betekent dat je bij terugkeer eerst tien dagen in thuisquarantaine moet.

Bonet kreeg als alternatief onderdak aangeboden in het coronacentrum van zorgkoepel Alliade in Heerenveen. De taxi bracht hem erheen. Sindsdien krijgt hij drie keer per dag eten; zijn kamer heeft wifi en tv. Voor studenten is dit vooralsnog gratis.

Grote doelgroep

De quarantainelocatie in Heerenveen vervangt sinds eind juli de kazerne in Zoutkamp. Tot nu toe waren alleen internationale studenten er te gast, vijftien in totaal. Maar de voorziening is voor een veel grotere doelgroep: iedereen die het dringende advies heeft gekregen in quarantaine te gaan omdat er nauw contact was met iemand die besmet is met het coronavirus en iedereen die uit ‘oranje land’ komt en geen geschikte huisvesting heeft.

,,Studenten, vakantiegangers, arbeidsmigranten, asielzoekers’’, licht beleidsadviseur Ria Vos van de Veiligheidsregio Fryslân toe. ,,Mensen die toiletten, keukens en badkamers delen. In eerste instantie proberen we die onder te brengen bij hun ouders of familie. Dus het zijn meestal mensen uit het buitenland die hier op kunnen terugvallen.’’

Geheel vrijwillig

De eerste twaalf bewoners deden vrijwilligerswerk bij het zeehondencentrum in Pieterburen, totdat daar eind juli een Zwitserse vrijwilliger besmet bleek. ,,Hier testte nog een vrijwilliger positief, die kwam daardoor op de isolatie-afdeling”, zegt beleidsadviseur Ria Vos van de Veiligheidsregio Fryslân. Dat de kosten vooralsnog voor rekening van haar organisatie komen, is volgens Vos omdat de opvang een maatschappelijk doel dient.

 

Quarantaine in het coronacentrum in Heerenveen is geheel vrijwillig, benadrukken directeur Grietje van Buiten en clusterhoofd Eileen van Ligten. Al kan dit deze doelgroep dringend worden aangeraden. Eenmaal binnen is het de bedoeling dat je binnenblijft en de locatie niet verlaat.

In de zon bijkleuren

,,Een vervangende plek voor thuisquarantaine”, vertelt Van Ligten tijdens een rondleiding in het bijna verlaten coronacentrum. Van de 130 bedden zijn op deze zaterdagochtend twee bezet door Spaanse studenten, maar die zijn nog niet beschikbaar voor een reactie.

Als de gasten de kamer uitgaan moeten ze een mondkapje opzetten. Op een afgesloten binnenplaats kunnen ze een luchtje scheppen of een sigaret roken. ,,Of even in de zon bijkleuren. Sommigen van die groep uit Pieterburen lagen hier in bikini, op gepaste afstand”, verhaalt Van Ligten. 

,,Het is best mooi hier. Net of je in een residentie zit”, vertelt Juan Bonet later op de dag over de telefoon, vlak voor hij eindelijk naar zijn studentenhuis in Groningen mag. ,,Maar je weet hoe het is, je raakt je energie kwijt, gaat je vervelen. En het eten, dat was minder. Zoveel brood, dat zijn wij niet gewend in Spanje. Ach, de wereld is niet vergaan, ik had me mijn eerste dagen in Nederland alleen heel anders voorgesteld. Maandag begin ik aan mijn studie Technology and Operations Management.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen