Steun, maar ook kritiek voor noodoplossing Heerenveen na financiële blunder

FOTO ANP

Er is politieke steun voor het plan van het college van Heerenveen om de financiële blunder van 2 miljoen euro weg te werken. Al is er ook kritiek op de onderbouwing van de plannen.
Lees meer over
Heerenveen

De raadscommissie kreeg maandagavond drie scenario’s voorgelegd, maar klaagde dat eigenlijk alleen de voorkeursoptie van het college enigszins onderbouwd was. Dit is het plan om het geld uit het uitstel van de verduurzaming van gebouwen en de spaarpot te halen. De andere opties, nietsdoen of nu meteen hard bezuinigen, kregen geen steun.

Er moet iets gebeuren omdat de gemeente zich door een administratieve blunder per ongeluk 2 miljoen euro te rijk rekende. De auditcommissie van de gemeenteraad, die financieel advies aan de rest van de raad geeft, wil een betere onderbouwing van de plannen. Zij vindt dat de raad nu niet genoeg informatie heeft om een goede keuze voor één van de scenario’s te maken. Dat sentiment werd gedeeld door de raadsleden. Age Hartsuiker, van oppositiepartij Heerenveen Lokaal, noemde de kritiek van de auditcommissie „een veeg teken.”

Retze van der Honing van GroenLinks gaf aan het een rare keuze vinden om de verduurzaming van gebouwen op de lange baan te schuiven. Hij beargumenteerde dat de duurzaamheidsmaatregelen juist ook geld kunnen opleveren.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan herkende zich niet in de kritiek. „Dit scenario is ieder moment weer omkeerbaar”, verdedigde hij de noodoplossing. Volgens de burgemeester kan verduurzaming van de gebouwen simpel uitgesteld worden zonder de klimaatambities te ondergraven. „Het gaat nu om een sluitende begroting voor 2021.”

Hij zegde wel toe de scenario’s voor de raadsvergadering verder uit te werken. De coalitiepartijen lieten weten de voorkeursoptie te steunen. De SP komt nog met een voorstel om op de topsportprojecten in de gemeente te bezuinigen. De raad beslist 5 oktober over de plannen.

Nieuws

menu