Sportstad Heerenveen rolt goed door crisis heen en denkt aan nieuwe hal voor padel

Sportstad Heerenveen komt financieel gezien goed door de coronacrisis. Ondertussen vorderen de plannen voor padel. Mogelijk wordt voor deze sport zelfs een extra hal gebouwd.

Jongeren aan het skaten op het skateparkje bij Sportstad Heerenveen. Van links naar rechts: Vincent Schaive, Eva van der Meer en Joel Wilts.

Jongeren aan het skaten op het skateparkje bij Sportstad Heerenveen. Van links naar rechts: Vincent Schaive, Eva van der Meer en Joel Wilts. FOOT JILMER POSTMA

Sportstad heeft in 2020 een (voorlopige) winst geboekt van 775.000 euro. Dat is, ondanks de coronacrisis, meer dan de 732.000 euro die in september 2019 werd begroot. De winst wordt toegevoegd aan de reserves.

De sluitingen en de omzetdaling als gevolg van de pandemie kon de sportorganisatie compenseren door tijdelijke maatregelen te treffen die leidden tot lagere kosten. Sportstad bespaarde onder meer op personeel en energie. Daarnaast werden NOW-subsidies aangevraagd. Deze subsidies zijn ook toegekend, voor 146.000 euro.

,,We hebben ons er redelijk doorheen kunnen slaan’’, zegt Sportstad-directeur Rinse Bleeker. ,,Wel gaat het om een voorlopige winst. De NOW-bijdrage is al betaald, maar het is nog even afwachten of het ook echt dit bedrag blijft.’’ De fitness, de zaalsporten en het zwembad moesten weliswaar dicht, maar de huur van bijvoorbeeld het Friesland College en Tjongerschans bleef gewoon binnenkomen.

Padelplannen weer opgepakt

Ondertussen zijn de plannen voor padel weer opgepakt. Die lagen even stil. Het is de bedoeling dat er binnen- en buitenbanen komen voor deze populaire sport, die een mix is van squash en tennis. Padel wordt gespeeld in een glazen kooi, meestal twee tegen twee.

,,We kijken nu naar de meest ideale locatie op ons terrein’’, vertelt Bleeker. ,,Waarschijnlijk komen er drie indoorbanen en drie of vier outdoorbanen. Padel begint ook in Nederland echt een grote sport te worden. Meerdere partijen zijn geïnteresseerd om met ons in zee te gaan.’’

Eerder werd gedacht aan in ieder geval drie indoorbanen op het middenterrein van de overdekte skeelerbaan van Sportstad. Door dit plan is een streep gegaan. Het middenterrein moet vrij blijven, omdat bij internationale wedstrijden als regel geldt dat skeeleraars hun tegenstanders moeten kunnen zien. Een padelkooi zou in de zichtlijn kunnen staan.

Ruimte voor extra hal

Een serieus alternatief is een nieuwe hal voor padel, in het verlengde van de tweede, onlangs geplaatste turnhal. Bleeker: ,,Dat is een van de opties die wij onderzoeken. Er is ruimte voor.’’ Voor het einde van het jaar moet dit duidelijk zijn. Mocht er een extra hal komen, dan zal er ook meer ruimte worden gemaakt voor horeca.

De directeur blijft daarnaast in gesprek met de gemeente en SC Heerenveen. Er zijn ideeën om de gemeente de aandelen van de voetbalclub in Sportstad te laten overnemen. Zo kunnen de huurlasten van SC Heerenveen voor het Abe Lenstra-stadion omlaag. Het plan kreeg in mei een erg lauwe ontvangst in de politiek. Veel partijen in de gemeenteraad zijn tegen. ,,Dit loopt nog’’, besluit Bleeker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen