Actie voor Limburg: scoutingjongeren in Heerenveen komen een week lang niet op de grond

Een scoutingtak van Polaris in Heerenveen brengt deze hele week door op hoogte. De jongeren komen in actie voor getroffen scoutinggroepen in Limburg.

Tom Gerrits raapt zijn van de stellage afgewaaide sokken op.

Tom Gerrits raapt zijn van de stellage afgewaaide sokken op. FOTO SIMON BLEEKER

,,Gisteren (dinsdag, red.) hadden we even wat stress vanwege stevige buien die onze kant op dreigden te komen. Maar die regen viel gelukkig net iets verderop. Nee, het gaat best aardig. Het is heel leuk’’, zegt Tom Gerrits (21).

Hij is een van de vijf jongeren van 18 tot en met 21 jaar die deze week op het eigen terrein van de Heerenveense scoutinggroep Polaris, op bedrijvenpark IBF, de dagen en nachten op hoogte doorbrengen. Zij doen dat in een zelfgemaakt bouwwerk: een grote hut van hout, touw en zeil die meerdere verdiepingen telt.

De jongeren leven en slapen op plateaus op 3 en 6 meter hoogte. Het dak van de hut is van zeil en zit op 10 meter. Tot zondagavond tien uur mogen Tom en zijn maten Freek, Sander, Menno en nog een tweede Tom niet meer op de grond komen. Ondertussen moeten zij allerlei opdrachten uitvoeren.

Thema is ‘hoog en droog’

Het is een ietwat alternatieve invulling van het al geplande zomerkamp van de groep. Na de recente wateroverlast in Limburg werd het thema van het kamp ‘hoog en droog’ en besloten Tom en zijn vrienden er een doneeractie aan te verbinden voor hun getroffen scoutingcollega’s in het zuiden. De vijf willen zoveel mogelijk geld ophalen.

,,Het geld is 100 procent bedoeld voor Limburg. Scoutingterreinen daar zijn verwoest door het water en kampen gingen niet door’’, vertelt Tom vanaf de bovenste verdieping, waar het aardig waait. ,,Met onze bijdrage helpen wij ze weer wat op te bouwen. Doneren kan online, via de webpagina van onze groep.’’

Iedere dag bedenken de leiding en andere leden van Polaris een opdracht voor het vijftal, dat onder meer een koelkast omhoog heeft gehesen, een urinoir heeft gemaakt en een draagbaar toilet tot zijn beschikking heeft. Op de tweede verdieping van het bouwwerk hebben de mannen een hang-gedeelte ingericht, waar zij ’s avonds een vuurtje kunnen stoken en zelfs met een beamer een filmpje kunnen kijken. ,,Voor de ontspanning’’, zegt Tom.

Vlieger en schommel bouwen

Voordat het zover is, wacht de opdracht van de dag. Woensdag was dit een vlieger en een schommel bouwen. ,,Wij zijn goed voorbereid en hebben genoeg materialen meegenomen naar boven. Die vlieger lukt wel, van hout en vuilniszakken. Op de schommel moeten we met ons vijven kunnen zitten, 1 meter boven de grond. Vanaf ons plateau gaan we die maken. Daarvoor moeten we abseilen en vervolgens knopen, terwijl we zelf hangen. We mogen de grond niet raken.’’

Ook de volgende opdrachten ziet de groep met vertrouwen tegemoet. Die zijn nu nog een verrassing. ,,Elke ochtend om zeven uur horen we dat. Het komt wel goed. We hebben voor een week eten mee. Het is praktisch een huis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Instagram