SC Heerenveen-voetballer Van Hecke koopt tientallen KiKa-beren en brengt ze naar ziekenhuis: 'Hele mooie actie'

SC Heerenveen-speler Jan Paul van Hecke heeft woensdagmiddag bijna honderd beren - bekend van de ‘knuffelactie’ van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) - naar Tjongerschans gebracht. Veel van deze beren had hij zelf gekocht en vervolgens geschonken aan het Heerenveense ziekenhuis.

Foto

Foto Fokje Nagelhout/Tjongerschans

Met 15.000 knuffelberen met een voetbalshirt in het lege Abe Lenstra-stadion vroegen de club, KiKa en geneesmiddelenbedrijf MSD eind oktober tijdens de wedstrijd Heerenveen - Emmen aandacht voor kinderen met kanker. Na het duel werden de beren binnen een dag verkocht, voor 15 euro per stuk.

Lees ook: Berenactie levert 313.000 euro op voor onderzoek naar kinderkanker

Hierna ging de succesvolle berenactie verder. De aanvragen bleven binnenstromen. Kranten en tv-stations in binnen- en buitenland berichtten erover. Uiteindelijk leverde de actie maar liefst 313.000 euro op voor het goede doel: onderzoek naar kanker bij kinderen.

Honderd beren

Voetballer Van Hecke (20) twijfelde niet. De verdediger kocht tientallen beren. ,,Ik vond het toen een hele mooie actie. En ik heb deze ziekte zelf ook meegemaakt in de familie. Nog steeds. Ook daarom heb ik ze gekocht. Een goede actie voor een goed doel.’’

Drie volle dozen met een kleine honderd beren bracht Van Hecke woensdag naar Tjongerschans. Een deel ervan werd meteen al uitgedeeld aan kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Er zaten ook beren bij die SC Heerenveen en sponsors van de club hadden geschonken.

,,De beren zijn juist ook leuk in deze tijd, met Sinterklaas en Kerst’’, zegt Van Hecke. ,,Een extra cadeautje voor de kinderen.’’ Naast de inmiddels beroemde beren nam de Heerenveen-speler ook meteen nieuwe dekbedden mee voor de speciale SC Heerenveen-kamer op de kinderafdeling van het ziekenhuis, evenals jubileumkalenders van de voetbalclub.

Mooie actie

,,Jan Paul vond dit een mooie en belangrijke actie, voor een goed doel. Dat is het natuurlijk ook. Hij heeft veel beren gekocht en nu dus gebracht. Dat is prachtig’’, zegt Tjongerschans-woordvoerder Fokje Nagelhout.

Lees ook: Van Spanje tot Indonesië en van Portugal tot Mexico: berenactie SC Heerenveen gaat de hele wereld over

Ook pedagogisch medewerkers Hiske en Renée, die de beren en dekbedden namens de kinderafdeling in ontvangst namen, zijn opgetogen. ,,De kinderen op onze afdeling worden altijd heel blij van dit soort cadeaus. In het ziekenhuis opgenomen zijn is nooit leuk, maar op deze manier wordt het een stuk prettiger’’, zegt Hiske.

SC Heerenveen en Tjongerschans trekken al langere tijd samen op. In het ziekenhuis is een SC Heerenveen-kamer en een Abe Lenstra-zaal. Spelers en trainers bezoeken Tjongerschans jaarlijks en helpen dan eten uit te delen aan patiënten. Dit jaar kon dat niet vanwege corona.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
SC Heerenveen