Rivale (25) die oud-Heerenveense Grietje (72) wilde doden, krijgt zeven jaar cel

Grietje Wieringa, oorspronkelijk afkomstig uit Heerenveen. FOTO LC

De Belgische vrouw (25) die haar rivale, de oud-Heerenveense Grietje Wieringa (72), wilde vermoorden, is deze week veroordeeld tot zeven jaar cel.
Lees meer over
Heerenveen

Ook moet ze de Friezin, die al jaren in België woont, een schadevergoeding van 5.000 euro betalen. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De 72-jarige Grietje Wieringa had jarenlang een verhouding met de 31-jarige man van de 25-jarige schutter. De vrouw was de vernederingen zat geweest, meldde haar advocaat aan de drie rechters van de correctionele rechtbank.

Op 10 februari van dit jaar ging het jonge koppel op bezoek bij de oud-Heerenveense in haar woning in Wielsbeke, een plaatsje tussen Gent en Kortrijk.

Als aardigheidje had de vrouw een presentje voor de Friezin meegenomen: twee bh’s, een rode en een witte, van de Hunkemöller. Daarop volgde een knuffel, vertelde Wieringa op 14 april 2020 aan de Leeuwarder Courant vanuit een revalidatiecentrum.

Lees ook [PREMIUM] Grietje Wieringa: 'Ik heb wel duizenden engelen op mijn schouder gehad'

Vervolgens kwam ze bij in het ziekenhuis. De vrouw had haar tot twee keer toe beschoten. Een kogel ging door haar lichaam, de andere kwam in haar hoofd terecht. In zorgwekkende toestand werd ze naar een ziekenhuis gebracht. Ze verkeerde enige tijd in levensgevaar.

Tot wanhoop gedreven

Wieringa sprak van geluk dat ze er zo voor weg was gekomen. Ze was ervan overtuigd dat de 31-jarige man, haar inmiddels ex-minnaar, haar het leven had gered door meteen de hulpdiensten te waarschuwen.

Volgens de openbaar aanklager, zo schrijft Het Nieuwsblad, werd de ,,beklaagde tot wanhoop gedreven’’, maar was het ,,wel haar eigen beslissing om uit pure jaloezie haar veel oudere liefdesrivale te vermoorden.’’ Ze had het wapen ,,willens en wetens meegenomen in de woning en ze maakte het ook vuurklaar.’’

De advocaat betoogde dat de Friezin en de man zich plots tegen de 25-jarige hadden gekeerd. Bij de jonge vrouw was toen ,,het licht uit gegaan’’ en deed ze iets dat ,,totaal niet in haar persoonlijkheid ligt. Ze heeft deze zware gevolgen nooit gewild.’’

Wieringa groeide op aan de Herenwal in Heerenveen. Tijdens een logeerpartij bij familie in Amsterdam ontmoette ze een Italiaan, met wie ze trouwde en later naar België emigreerde. Twaalf jaar geleden viel ze voor haar tuinman, de nu 31-jarige man.

Nieuws

menu