Regio's rondom Heerenveen en Harlingen populair bij inbrekers

FOTO Kees van de Veen

Inbrekers hadden het afgelopen jaar een duidelijke voorkeur voor twee Friese regio’s: Noordwest- en Zuidoost-Friesland.
Lees meer over
Heerenveen
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

In de gemeenten Harlingen en Waadhoeke nam het aantal diefstallen uit woningen met 30 procent toe, oftewel van 91 in 2018 naar 125 tot en met november 2019.

Ook de gemeenten Heerenveen en de beide Stellingwerven waren bijzonder in trek bij boevengilde. Daar steeg het aantal woninginbraken van 134 naar 179, een toename van 20 procent.

Meerdere invloeden

Dergelijke ontwikkelingen laten zich moeilijk verklaren, zegt Sylvia te Wierik, districtschef Fryslân van de politie Noord Nederland.

Ligging nabij een snelweg kan een rol spelen, zo haalt ze aan, net als personen die vrij zijn gekomen en in hun ‘vertrouwde omgeving’ in herhaling vallen. Ook de sociale controle en de alertheid van deelnemers aan appgroepen en buurtpreventie zijn van invloed.

De ervaring leert dat mensen op het platteland de politie minder snel alarmeren dan in de stad. Te Wierik hoopt dat daar verandering in komt. ,,Signaleer, geef het ons door’’, roept ze op.

Het overige deel van de provincie laat wat woninginbraken betreft een daling zien, zodat het gehele aantal inbraken vergelijkbaar is met het jaar daarvoor.

In 2018 vonden er in heel Friesland 1318 diefstallen uit huizen plaats tegen 1315 tot 1 december dit jaar. Leeuwarden bijvoorbeeld laat een daling zien van 14 procent: van 459 in 2018 naar 382 in 2019.

Ook het aantal straatroven bleef vrijwel gelijk: 26 in 2018, 27 in 2019. Het aantal overvallen halveerde van 16 in 2018 naar 8 in 2019.

Dodelijk geweld

Er viel een dodelijk geweldsslachtoffer te betreuren in Friesland: de 73-jarige Chinees Rong Kun Liu. Een 25-jarige man, eveneens afkomstig uit China, zit hiervoor vast. Hij huurde een kamer in de flat van Liu aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. Roof moet het motief zijn geweest voor het misdrijf.

De 53-jarige Edward Roest uit De Westereen vond een gewelddadig einde in Colombia. Hij werd in de vroege ochtend van 28 januari dood aangetroffen op straat in de stad Calí.

Hij was daar zes weken eerder naartoe gegaan vanwege de feestweek. Vrienden van Roest meldden echter dat hij naar het Zuid-Amerikaanse land was afgereisd vanwege een veel jongere vrouw, die hij via internet had leren kennen.

Lees ook: Werkterrein boef verschuift steeds vaker van huis naar hennep

Nieuws

Meest gelezen