Recreatiegebied De Heide in Heerenveen blijft 's nachts open: 'Situatie is onder controle'

Recreatiegebied De Heide in Heerenveen gaat in de nachtelijke uren niet op slot. Er is momenteel geen overlast, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

FOTO HEERENVEEN DE HEIDE SCHOON MEDE DANKZIJ ONS

FOTO HEERENVEEN DE HEIDE SCHOON MEDE DANKZIJ ONS

,,De situatie is tot nu toe goed onder controle’’, aldus Van der Zwan. ,,Wij zijn niet van plan om het gebied ‘s nachts af te sluiten. Dat wilde een deel van de omwonenden van het gebied wel, maar hier is geen aanleiding toe. Er is geen overlast. De boel helemaal afsluiten is bovendien heel moeilijk, áls het al zou kunnen. Er is dan veel toezicht nodig.’’

Om De Heide was de afgelopen maanden veel te doen. Omwonenden klagen eigenlijk al sinds de vorige zomer over overlast (geluid, drugs, drank, afval, luide muziek, optrekkende auto’s en scooters) en vernielingen. Dit voorjaar nam de hinder ook nog eens toe, lieten zij weten. Bewoners lagen ’s nachts wakker van de herrie en stoorden zich aan de rommel die geregeld achterbleef.

Rigoureus middel

Meerdere politieke partijen in de raad stelden het gemeentebestuur hier al vragen over. De gemeente, die de coronatijd en de bijbehorende verveling bij jongeren noemde als een van de belangrijkste redenen voor de overlast, vindt afsluiting echter een te rigoureus middel. Als het populaire gebied in de nacht en vroege ochtend op slot gaat, kunnen vissers of sporters er bijvoorbeeld ook niet meer terecht.

Heerenveen heeft wel andere maatregelen genomen. Hier wijst burgemeester Van der Zwan ook op. De gemeente steekt deze zomer 25.000 euro in het recreatiegebied. ,,Wij hebben gastheren en -dames aangesteld, er is horeca en wat meer vertier gekomen en er is extra toezicht.’’ Indien mogelijk komen boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) vaker controleren. Bij extreme drukte zijn er beveiligers en verkeersregelaars aanwezig.

Meer afvalbakken

Daarnaast wordt het sanitair vaker schoongemaakt, staan er meer afvalbakken en is de grens van het hondenuitlaatgebied inmiddels beter aangegeven. Ook zijn er borden geplaatst met informatie over onder meer fiets- en wandelroutes en de geschiedenis van het gebied.

Bovendien vindt er strengere controle plaats op het nachtelijke ‘geluidsverbod’ in De Heide, tussen tien uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens. In de praktijk gaat het dan met name om jongeren met muziekinstallaties. Van der Zwan: ,,De politie neemt die installaties in beslag, zo is afgesproken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen