Rechtbank verlengt jeugd-tbs van jongen die ouders vermoordde in Katlijk

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De nu 17-jarige jongen uit Katlijk die in september 2017 zijn beide ouders in hun woning aan de Schoterlandseweg doodstak, zal nog twee jaar langer gedwongen behandeld worden.
Lees meer over
Heerenveen

De rechtbank in Leeuwarden heeft maandag de PIJ-maatregel – plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd – met twee jaar verlengd. Op advies van deskundigen en behandelaars is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat de termijn van de dwangmaatregel moet worden verlengd.

De jongen, toen 14 jaar oud, werd in maart 2018 veroordeeld tot een jeugddetentie van een jaar en jeugd-tbs, de maximale straf die aan een minderjarige tussen 12 en 15 jaar kan worden opgelegd. De jongen doodde zijn vader Jos Verdonk (63) en zijn moeder Margreet Andriol (62) met een mes. Hij had een slechte relatie met zijn ouders.

Moordplan besproken met leeftijdgenoten

Hij had het moordplan op school besproken met leeftijdgenoten en hij had zijn vlucht voorbereid. Op de dag van de dubbele moord wachtte hij zijn ouders op de overloop op, terwijl hij een zak M&M’s verorberde. De lichamen van de ouders werden gevonden door een echtpaar dat in het achterste deel van de woonboerderij woonde.

De jongen was depressief en had aan autisme gerelateerde gedragsproblemen. Volgens de behandelaars is het herhalingsrisico laag, zolang de jongen binnen een gestructureerde omgeving verblijft. Op het moment dat de structuur en begeleidingsintensiteit afnemen, ontstaat er een matig tot hoog risico op herhaling. De behandeling is vooral gericht op het inzicht krijgen in de autismespectrumproblematiek en het vergroten en versterken van sociale vaardigheden. De beslissing van de rechtbank is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

Nieuws

menu