Rechtbank: 'SC Heerenveen-supporters die Fortuna-fan aanvielen, hebben club een slechte dienst bewezen'

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

De vijf SC Heerenveen-supporters, in de leeftijd van 17 tot 23 jaar, die eind augustus vorig jaar een fan van Fortuna Sittard aanvielen en mishandelden hebben hun eigen club een slechte dienst bewezen, stelde de Leeuwarder rechtbank donderdag. De Heerenveen-fans kregen werkstraffen van 50 tot 120 uur.
Lees meer over
Heerenveen

De vijf verdachten, waarvan twee minderjarig, uit Heerenveen, Sneek en Oldeholtwolde, hadden het voorzien op de rugtas van de Fortuna Sittard-aanhanger. Het vijftal dacht dat er Fortuna-vlaggen in de rugzak zaten. Vlaggen van andere clubs worden door de harde kernen gezien als trofeeën. Later bleek dat er geen vlag in de rugtas zat. Het slachtoffer werd geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag.

Op de zitting bagatelliseerden de verdachten hun rol en het geweld. De rechter noemde het „ongehoord” dat ze de Fortuna-fan van achteren hadden aangevallen, „om zoiets onbenulligs als een spandoek van de tegenpartij”. De rechtbank stelde dat supporters als de verdachten „de sfeer rond de voetbalvelden kapotmaken”. „De schade die de verdachten aan de voetbalsport toebrengen is groot. De liefde voor de eigen club kan nooit een reden zijn om aanhangers van een andere club aan te vallen”, aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) had hogere straffen geëist: werkstraffen van 150 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf voor de twee jongsten en 200 uur werken en tien maanden voorwaardelijk voor de ouderen. In tegenstelling tot het OM oordeelde de rechtbank dat een poging doodslag niet kon worden bewezen. De rechtbank gaat uit van openlijke geweldpleging en poging tot diefstal van Fortuna Sittard-attributen. De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachten de telefoon van het slachtoffer hebben gestolen. Het slachtoffer kreeg 2500 euro smartengeld toegewezen.

Nieuws

menu