Rapport: topsport in Heerenveen levert jaarlijks 50 miljoen euro op en is goed voor 550 banen

Topsport in Heerenveen levert ruim 50 miljoen euro per jaar op, blijkt uit onderzoek. De studie kan de komende maanden een rol spelen bij besluiten in de gemeenteraad.

Een schaatswedstrijd in Thialf, een paar jaar geleden.

Een schaatswedstrijd in Thialf, een paar jaar geleden. Foto: ANP

In Heerenveen is veel topsport. Denk aan ijsstadion Thialf, voetbalclub SC Heerenveen, Sportstad (onder meer turnen) en het Centrum voor Topsport en Onderwijs. De ‘economische impact’ hiervan is 50,4 miljoen euro, ieder jaar weer, zo heeft adviesbureau Decisio onderzocht in opdracht van de gemeente. Topsporters, coaches, profvoetballers, werknemers en bezoekers ‘pompen’ dit geld samen met de genoemde vier topsportorganisaties in Heerenveen.

Van deze 50 miljoen euro belandt volgens het Amsterdamse adviesbureau 19 miljoen euro in Heerenveen zelf. De overige 31 miljoen euro komt terecht in de rest van Friesland en Nederland. Daarnaast levert de topsport Heerenveen 319 banen op en de rest van Friesland en Nederland nog eens 237 banen.

Gezondheid en plezier

Het belangrijkste doel van topsport is echter niet dat het geld moet opleveren, stellen de onderzoekers in hun rapport. Topsport heeft maatschappelijke betekenis. Veel breedtesporters haken aan, inwoners gaan zelf ook (meer) bewegen. Daarnaast profiteert Heerenveen van de associatie, ook bij ondernemers en bij mensen in het buitenland, met gezondheid en plezier.

Gemeenteraadsleden lieten zich in het recente verleden meermaals kritisch uit over de potten met geld die naar bijvoorbeeld Thialf en Sportstad gaan. Om beter besluiten te kunnen nemen, vroegen zij om meer cijfers over de economische betekenis van topsport. Burgemeester en wethouders hadden toen geen actuele gegevens. Met dit onderzoek wel, geven zij nu aan.

Ondersteuning voor raad

De komende maanden vergadert de raad over veel topsportzaken. Volgens B en W is het rapport bedoeld als ondersteuning daarbij. ,,Dit onderzoek laat letterlijk zien dat topsport wel degelijk wat oplevert’’, zegt sportwethouder Jelle Zoetendal. ,,Het gaat vaak over de kosten van topsportaccommodaties en -organisaties. Nu kunnen we die beter afzetten tegen de economische voordelen.’’

De gemeente stelt dat Decisio onafhankelijk en objectief onderzoek heeft gedaan. Voor de studie is geen vergelijking gemaakt met een hypothetische situatie waarin de vier onderzochte sportorganisaties niet in Heerenveen gevestigd zouden zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen