Provincie weigert vier ontheffingen voor grote vaarschepen over de vaarweg Heerenveen

Archieffoto van een vrachtschip. FOTO LC

De provincie heeft vier ontheffingen geweigerd voor eigenaren van grote vrachtschepen die over de vaarweg Heerenveen willen. Dat zegt gedeputeerde Avine Fokkens desgevraagd.
Lees meer over
Heerenveen
De Fryske Marren

Het gaat om klasse Va-schepen, die 110 meter lang zijn. Tot drie keer toe besloten Provinciale Staten de afgelopen jaren dat die schepen niet meer welkom zijn in de vaarweg die ook door Terherne gaat. Recreatieondernemers in dat dorp vinden de schepen veel te groot voor hun vaarwater. Ze vrezen ongelukken.

Bedrijven in Heerenveen die de vaarweg gebruiken voor goederenvervoer zijn het daar niet mee eens. Zij menen dat het nauwelijks uitmaakt of er schepen van 110 meter of 85 meter, die nog wel zijn toegestaan, varen. Ongelukken met de schepen zijn bovendien niet gebeurd, stellen ze.

Bezwaar

Per 1 juli zou de provincie stoppen met de ontheffingen voor de grote schepen. Sindsdien zijn dus vier aangevraagd. Ze zijn inmiddels geweigerd. In een brief aan Provinciale Staten schrijven Gedeputeerde Staten dat rekening wordt gehouden met bezwaar en beroep.

Onder de aanvragers zitten drie schepen van de Particuliere Transport Coöperatie (PTC) uit Rotterdam, aldus Martin van Dijk, die namens de PTC zegt te spreken. Zij vervoeren volgens hem verontreinigde grond ,,vanuit diverse locaties van Nederland’’ naar het afvalverwerkingsterrein van Omrin in Heerenveen.

De schepen zijn speciaal uitgerust voor de klus, zegt hij. Ze hebben een installatie aan boord die ervoor zorgt dat gassen die eventueel vrijkomen niet bij de bemanning en in de machinekamer kunnen komen. ,,Dat is best een forse investering die die schepen gedaan hebben.’’ Zonder de ontheffing moeten er andere, kleinere schepen worden gebruikt.

Volgens Van Dijk bekijkt een jurist momenteel naar vervolgstappen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu