Postume onderscheidingen voor Indiëgangers

FOTO NIELS DE VRIES

Bij de Indiëherdenking in Heerenveen zijn zaterdagavond postuum eretekens uitgereikt voor militairen Gerrit Vis uit Heerenveen en Jan Dam uit Tijnje. De beide mannen kwamen in 1948 op 21-jarige leeftijd om het leven in Nederlands-Indië.
Lees meer over
Heerenveen

Vis overleed, nadat een pantserwagen waarin hij zat op een bom reed. Dam stierf nadat hij volgens zijn dochter op een paard zat en werd neergeschoten.

Lees ook | Heerenvener Gerrit Vis sneuvelde in 1948 in Indië. Hij is nu meer dan een naam

De uitreiking, waarbij zo’n honderd mensen aanwezig waren, vond plaats in het kerkgebouw Trinitas. Daarvoor werden eerst met een minuut stilte de slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht bij het Indiëmonument op het Gashouderplein. Het is zaterdag 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en er voor Nederland een officieel einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan zei tijdens een toespraak onder meer dat de oorlog in Nederlands-Indië nog lange tijd nawerkte. Zo kreeg hij ,,enige jaren geleden’’ een verzoek om een Japanse vlag uit het centrum van Heerenveen te verwijderen. De vlag hing er vanwege een internationaal schaatskampioenschap in Thialf. ,,Deze inwoner kon er niet tegen: een Japanse vlag, waar hij vroeger voor moest buigen, in zijn eigen centrum te zien wapperen. Ik heb de vlag laten verwijderen.’’

Aanwezige familieleden van Vis en Dam kregen kregen een Ereteken voor Orde en Vrede van Luitenant-Kolonel Richard Badoux.

Nieuws

menu