Pony (vermoedelijk) doodgebeten door wolf bij Oudehorne. 'Dit is in Nederland nog niet eerder voorgekomen'

Canis lupus.

Canis lupus. FOTO SHUTTERSTOCK

Een wolf heeft vermoedelijk in een weiland bij Oudehorne een shetlandpony doodgebeten. De pony werd maandagochtend dood gevonden met een wond in de hals.
Lees meer over
Heerenveen

Dat bevestigt woordvoerder Christian Jansen van natuurorganisatie BIJ12. „Gezien de locatie en de verwonding in de hals is er een vermoeden van wolvenschade.”

Een onafhankelijk wildschadetaxateur heeft de zaak nu in onderzoek. DNA-monsters zijn verstuurd naar het lab in Wageningen. Mocht inderdaad blijken dat het bij de pony om een wolvenbeet gaat, dan is dat sinds de terugkeer van de wolf voor het eerst. „Dit is in Nederland nog niet eerder voorgekomen.”

Om welke wolf het gaat, is volgens Jansen nog lastig te zeggen. „In het gebied huist een wolvenpaar, maar het kan ook een zwervende wolf zijn. Ik verwacht niet dat dat eind deze maand bekend is.”

Uniek geval

Wat eind deze maand wel bekend is, is de DNA-uitslag. De provincie Fryslân heeft vanwege het „unieke geval” namelijk opdracht gegeven tot een spoedtaxatie, waardoor het onderzoek binnen een week of twee is afgerond.