Politie schiet gericht op actievoerders in Heerenveen, drie personen aangehouden | video

Politie schiet gericht op actievoerders in Heerenveen, drie personen aangehouden

De politie heeft dinsdagavond in Heerenveen gericht geschoten op actievoerders. Ook zijn enkele waarschuwingsschoten gelost.
Lees meer over
Heerenveen

Dit gebeurde in de buurt van de oprit naar de snelweg A32, nabij de Mercurius, rond 22:40 uur. Volgens de politie probeerden trekkerrijders hier in te rijden op agenten en politiewagens.

Er ontstond een dreigende situatie, aldus de politie. Hierbij zijn waarschuwingsschoten gelost en daarnaast werd ook gericht geschoten. Er is een trekker geraakt. Een trekker reed weg en is kort daarna stilgezet op de Jousterweg. Er zijn drie mensen opgepakt.

Bij de schietpartijen raakte niemand gewond, meldde de politie dinsdagavond even na half twaalf. De omgeving is afgesloten voor onderzoek. Omdat er door een agent is geschoten, is de rijksrecherche ingeschakeld om onafhankelijk onderzoek te doen. Dat gebeurt standaard in zulke situaties.

Op social media circuleren veel beelden van het politieoptreden in Heerenveen. Ook bij de A7 waren incidenten. Caroline van der Plas van de politieke partij BBB wil een spoeddebat naar aanleiding van het schietincident.

Noodbevel afgekondigd

Iets eerder op de avond had burgemeester Tjeerd van der Zwan een noodbevel afgekondigd. Dit bevel, tot woensdagmorgen negen uur, geldt voor bedrijventerrein IBF aan de noordoostkant van Heerenveen.

Aanleiding zijn de blokkades van maandag en dinsdag en ,,ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en ernstige vrees voor wanordelijkheden’’, legde Van der Zwan uit. Op het IBF (ten zuiden van de snelweg A7) zijn de distributiecentra van Lidl en Spar gevestigd. Hier zit ook transportbedrijf Bakker Group. Deze drie bedrijven werden maandag en dinsdag geblokkeerd.