'Politie liet vereniging illegaal schieten in bos bij Katlijk'

De voormalige schietbaan bij Katlijk. FOTO RENS HOOYENGA

De Friese politie heeft tien jaar lang de wet overtreden op de schietbaan bij Katlijk. Dat stellen tv-programma De Monitor en onderzoekplatform Follow the Money.
Lees meer over
Heerenveen

Tussen 1994 en 2004 heeft de politie zonder milieuvergunning een schietvereniging toegelaten op het terrein, dat in een bosgebied ligt tussen Katlijk, Bontebok en De Knipe. Daarnaast trainden agenten er met diensthonden terwijl dit volgens de gemeente Heerenveen niet was toegestaan, aldus de twee onderzoeksprogramma’s. Zij bestudeerden de verkoop van de oude schietbaan.

Het schietterrein werd tussen 1969 en 1994 door de politie gebruikt voor trainingen met wapens en politiehonden. Toen de politie het bos hierna alleen nog wilde gebruiken voor de hondentrainingen, schreef de gemeente in 1995 ‘niet wederom een overlast-veroorzakende activiteit toe te staan’. De rust in de omgeving ging voor, blijkt uit Heerenveense archiefstukken. Toch heeft de politie het terrein vervolgens nog tien jaar zonder vergunning verhuurd. Ook de hondentrainingen gingen gewoon door.

Meerdere leden van de schietvereniging SV Drachten bevestigen aan De Monitor en Follow the Money dat zij tussen 1994 en 2004 schoten op het terrein. Zij huurden de baan van de politie, die verantwoordelijk was voor de vergunning.

Politie en gemeente ontkennen

In een reactie aan de onderzoekers ontkennen gemeente en politie dat er na 1995 nog geschoten is op het bosperceel. Wel erkent de politie tot 2005 zonder milieuvergunning getraind te hebben met politiehonden. Ook de Heerenveense wethouder Jaap van Veen zegt niet op de hoogte te zijn van schietactiviteiten na 1995. Mocht dat toch het geval zijn geweest dan zou dat een zeer kwalijke zaak zijn, vertelt hij. ,,Dan is sprake geweest van illegale activiteit.’’

De zaak kwam aan het licht nadat de nieuwe eigenaar van de schietbaan, Marko de Vries uit De Knipe, duizenden loden kogels en enkele tientallen hondenlijken vond. Terwijl het terrein door de politie was gesaneerd. De Vries kocht het bos eind 2017 van de politie om er met zijn sportbedrijf Sport Anders activiteiten te organiseren voor jongeren met een beperking. Een paar maanden na de aankoop doet de GGD onderzoek. Die spreekt van een ernstig verontreinigd bosperceel en adviseert er geen kinderen te laten spelen. De Vries wil dat de politie het bos alsnog laat saneren of het terrein terugkoopt.

Bodemrapport

In februari 2019 schreef de LC al over deze zaak. De Vries vertelde toen dat hij kogels, hagel en andere patronen had gevonden plus heel veel klein gruis, onder meer van kleiduiven. ,,Op veel meer plekken dan ik had kunnen verwachten. Dat is funest voor mijn activiteiten.’’ Ook zei hij: ,,Er blijkt maar een heel klein deel van het terrein gesaneerd.’’

De gemeente en de politie lieten destijds in deze krant weten dat het bosperceel voldoende gesaneerd is. Volgens de politie is de grond verkocht mét een bodemrapport. De Vries had kunnen weten dat de sanering in 2006 voldoende was en het terrein ,,geschikt is als bosgebied’’, aldus een politiewoordvoerder. En dus niet per se voor andere activiteiten.

Wethouder Van Veen zei begin 2019: ,,Dit speelt al langer. De Vries moet er allereerst met de politie uit zien te komen, vinden wij.’’ En: ,,Dat er zoveel is aangetroffen, is voor iedereen een verrassing. Maar bij ons leeft tevens een ander beeld. De heer De Vries doet veel aannames. Het ligt soms net even anders. Hij had kunnen weten dat de bestemming bos is, met beperkte recreatiemogelijkheden. De Vries is enthousiast, dat is mooi, maar hij is wellicht een beetje naïef geweest.’’

De tv-uitzending van De Monitor over de schietbaan bij Katlijk is maandagavond om kwart over tien (NPO2). Follow the Money komt dan met een uitgebreider verhaal.

Nieuws

menu