Overheden betalen 2 ton mee aan huizenfabriek van VDL in Heerenveen

De provincie en de gemeente Heerenveen willen elk 100.000 euro meebetalen aan het omturnen van VDL in een huizenfabriek. Dat is niet alles, er komt meer provinciale hulp.

De contouren van de nieuwe huizenfabriek van Van Wijnen in Heerenveen worden zichtbaar. De fabriek van nu nog VDL Bus staat even verderop.

De contouren van de nieuwe huizenfabriek van Van Wijnen in Heerenveen worden zichtbaar. De fabriek van nu nog VDL Bus staat even verderop. FOTO NIELS DE VRIES

Twee weken geleden werd bekend dat VDL stopt met het bouwen van bussen in Heerenveen. Het bedrijf gaat vanaf volgend jaar stalen modules maken voor de nieuwe huizenfabriek van Van Wijnen, even verderop op hetzelfde bedrijventerrein Kanaal. Met deze omschakeling blijven de 150 vaste arbeidsplekken van VDL in Heerenveen behouden.

De gemeente en de provincie vinden dit banenbehoud belangrijk, evenals de innovatieve manier van samenwerken tussen VDL en Van Wijnen. Zij zijn van plan een bijdrage te leveren aan de wending van de bussenbouwer: elk 100.000 euro. Het gaat om een intentie. Zo moet bijvoorbeeld de Heerenveense gemeenteraad nog wel akkoord gaan. Bovendien zal ‘Europa’ nog oordelen over de gift, met het oog op staatssteun.

Op zich mag het. Zogeheten decentrale overheden kunnen steun verlenen tot een bedrag van 200.000 euro. In het geval van VDL is er echter wel een risico, geeft de gemeente aan. Het bedrijf heeft al eerder steun ontvangen van Heerenveen. De drempel van 200.000 euro over een periode van drie (belasting)jaren wordt hierbij overschreden.

Er is een uitweg. Hiervoor heeft de Europese Commissie informatie nodig van Heerenveen over de gift. Een andere optie is dat VDL één overkoepelend subsidieverzoek doet, bij de provincie. Dit laatste gaat waarschijnlijk gebeuren.

,,Belang is groot’’

,,De provincie heeft hier een verordening voor’’, zegt de Heerenveense burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,Het belang is groot: het behoud van werkgelegenheid.’’ En over het specifieke doel: ,,Onze 100.000 euro is bedoeld voor de omscholing van personeel.’’

Gedeputeerde Sander de Rouwe noemt de 100.000 euro van de provincie ,,aardig’’ en ,,leuk’’, maar wijst vooral op de extra provinciale hulp die aanstaande is voor VDL. ,,Wij willen het bedrijf aansluiten op Europese subsidies en fondsen. Er moet niet te veel Fries belastinggeld in, belangrijker is dat wij samen op zoek gaan naar Europees geld dat bedoeld is voor dit soort transities. Het gaat dan om grote bedragen: enkele tonnen tot soms wel miljoenen. Dat zijn flinke trajecten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen