Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd

Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

Er is opnieuw een wolf in Friesland waargenomen. Op social media circuleerden zondagochtend beelden van een wolf die de weg oversteekt in de buurt van Katlijk. De Zoogdiervereniging heeft de beelden bestudeerd en bevestigt dat het om een wolf gaat.
Lees meer over
Heerenveen

De vereniging gaat ervan uit dat het filmpje (gemaakt door Gwynne Bakker) zondagochtend in deze omgeving gemaakt is. ,,Dat betekent dat de wolf weer in Friesland is'', zegt woordvoerder Glenn Lelieveld. Ook de provincie Fryslân is zondag door de organisatie op de hoogte gebracht van de waarneming.

De beelden zijn gemaakt vanuit een rijdende auto en laten zien hoe de wolf net voor de auto langs de weg is overgestoken en zich dan via een weiland uit de voeten maakt. Het filmpje duurt zo'n 10 seconden. De Zoogdiervereniging hoopt dat de wolf door meer mensen waargenomen is of wordt en dat dat meer informatie oplevert. ,,Dan kunnen we onderzoeken of hij er al langer is. En of hij langer blijft.''

Maatregelen

Volgens Lelieveld zou het zinvol zijn als ook de provincie Fryslân bij een waarneming van de wolf meteen via haar kanalen zou melden dat er weer een wolf in de provincie gezien is. Andere provincies doen dat volgens hem ook als daar een wolf opduikt. ,,Zoals Noord-Brabant. Daar kunnen dierenhouders zich dan ook meteen bij de provincie melden om netten te lenen. Dat zijn dan speciale netten van 1,20 meter hoog die de wolf moeten keren. Die kunnen ze gratis lenen.''

Wolf vastgelegd op camera Fryske Gea

In januari werd al een wolf in De Alde Feanen geregistreerd door een wildcamera van It Fryske Gea. Voor zover bekend was dat ook de laatste keer dat het dier in Friesland werd gezien.

Op 7 juli vorig jaar werd er voor de laatste keer in de provincie melding van wolvenschade, toen in Oldeberkoop acht schapen ten prooi vielen aan een wolf, die daarna vermoedelijk teruggekeerd is naar Duitsland. In 2018 bleek uit DNA-onderzoek dat de wolf voor het eerst in onze provincie actief was.

Nieuws

Meest gelezen