Opnieuw krijgt Thialf meer tijd om problemen met zonnepanelen op te lossen

Thialf krijgt meer tijd om probleem met zonnepanelen op te lossen ANP

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt opnieuw maanden respijt om het probleem met de zonnepanelen op te lossen.
Lees meer over
Heerenveen

Thialf-directeur Marc Winters moest van verzekeraars de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion voor 1 februari 2021 verwijderen om ze verzekerd te houden. Hij heeft de verzekeraars zover gekregen de deadline te verschuiven naar 1 juni 2021. Tot die tijd blijven de zonnepanelen wel liggen, maar werken ze niet. Winters moet de misgelopen energie nu extern inkopen. De schade loopt in de tonnen.

De 5000 zonnepanelen op het dak van het ijsstadion werden in mei vorig jaar uitgezet, omdat het risico op brand te groot was, vonden de verzekeraars. Zij durfden hun vingers niet aan het complex te branden.

De verzekeraar keurde de panelen van Thialf in 2016 aanvankelijk goed. De verzekeraar kwam daar dit voorjaar op terug, omdat er twijfels heersten over de gebruikte dakbedekking en isolatie van de zonnepanelen. De panelen zouden op brandbaar isolatiemateriaal zijn gelegd.

Marc Winters: 'Bereidheid om tot oplossing te komen'

Thialf-directeur Marc Winters is blij met de extra maanden. Bovendien bieden de verzekeraars hem perspectief: ze willen er met Thialf uit komen.

De meest kansrijke oplossing is een speciale brandwerende coating. Experts voeren op dit moment proeven uit met de coating. Onderzoeksbureau Burghgraef van Tiel & Partners bekeek in opdracht van Thialf het probleem. Directeur Jurjen Burghgraef van het bureau noemt de testresultaten met de nieuwe coating ,,verbluffend''. ,,De technische experts van verzekeraars zijn positief maar willen op een aantal onderdelen nog meer onderbouwing'', zegt hij. ,,Zaak is nu met verzekeraars dit pad verder te onderzoeken.''

Winters ziet een eventuele oplossing ook als een nieuwe stap in het verduurzamen van Nederland. ,,Het gaat niet alleen om een oplossing voor Thialf, maar ook om te voorkomen dat de nationale energietransitie wordt afgeremd.'' Volgens hem zou ,,het prachtig zijn'' als ,,ons probleem een katalysator blijkt voor dit deel van de verduurzaming van Nederland''.

Nieuws

menu