Onrust in Oudehorne: religieuze stichting rond Sonja de Vries wil nieuw wooncomplex

Na Katlijk (Moskoupleats) is er ook een dorp verderop onrust over een woonzorgplan in een boerderij. In Oudehorne wil de stichting Uit de Bron van Christus een nieuw complex bouwen. Buurtbewoners vrezen ‘een enclave in het dorp’.

De boerderij met schuur aan de Schoterlandseweg 24 in Oudehorne.

De boerderij met schuur aan de Schoterlandseweg 24 in Oudehorne. BEELD GOOGLE STREETVIEW

Aan de Schoterlandseweg 24 wil deze ‘hemelse’ stichting rond Sonja de Vries (engelen hebben haar de naam Lhyza gegeven, staat op de site van de stichting) een zorghuis voor ouderen beginnen. In een te verbouwen boerderij met schuur moeten 21 kamers komen. De buurt maakt zich echter zorgen. Bewoners vinden dat de stichting zich afzijdig houdt van het dorp en niet benaderbaar is.

De gemeente Heerenveen ziet het plan wél zitten. Althans, burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is nog niet zover, bleek maandagavond tijdens een commissievergadering. Verschillende partijen vrezen voor ‘een dorp in het dorp’. De FNP en de SP willen dat de initiatiefnemers hun plan toelichten in een extra vergadering, maar van de rest van de raad hoeft dit niet.

‘Zij sluiten zich af’

De fracties luisterden voorafgaand aan de politieke discussie naar inspreker en buurtbewoner Klaas van der Tempel. Hij sprak ook namens enkele andere bewoners. Volgens Van der Tempel is het moeilijk om contact te krijgen met mensen van de stichting, die verderop in Oudehorne al sinds de jaren tachtig een centrum heeft. Een informatieavond zou helpen, zegt hij. ,,Dit is een saamhorige buurt. Zij sluiten zich af. Dat is niet goed.’’ Omwonenden zijn bang voor ,,een enclave in het dorp’’.

Het is de bedoeling dat in het wooncomplex 21 kamers en een logeerkamer komen, blijkt uit gemeentelijke stukken. Daarnaast worden er verschillende gezamenlijke ruimten gebouwd: woonkamers, keukens, een wasruimte, een fitnessruimte, een activiteitenruimte en berg- en voorraadruimten.

Van de 21 kamers zijn 15 bedoeld voor één persoon en 6 voor maximaal twee personen. De bewoners zullen hoofdzakelijk senioren zijn plus een aantal mensen jonger dan 55 jaar. Zij komen veelal uit de omgeving, voornamelijk uit Oude- en Nieuwehorne, aldus de gemeente.

Geen verzorging

Het gaat niet om een verzorgings- of verpleeghuis, staat in een uitleg van de gemeente. Er is geen continue begeleiding of verzorging. De toekomstige bewoners willen graag bij elkaar wonen en, indien dit nodig is of wordt, elkaar mantelzorg verlenen.

Feitelijk is het kamerverhuur. Dat mag op deze plek, zei wethouder Jaap van Veen tijdens de vergadering. Overlast voor de omgeving moet worden voorkomen. Verhuur van kamers aan studenten en arbeidsmigranten is niet toegestaan.

Het zorghuis past eveneens in de gemeentelijke woonvisie. Een belangrijk onderdeel van deze visie is namelijk ouderen te helpen om zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen blijven wonen. ,,Het is een mooie aanvulling op ons woningaanbod’’, aldus de wethouder.

‘Iedereen is gelijk’

De eigenaresse van de boerderij, die lid is van de stichting, mag het plan gewoon indienen, vertelde Van Veen. ,,Iedereen is gelijk. Ja, de leden van deze stichting houden zich afzijdig. Daar kunnen wij van alles van vinden. Maar dat weegt niet mee bij de beoordeling van de plannen.’’ Als Plaatselijk Belang een boerderij opkoopt en met een woonplan komt, verlenen b. en w. ,,op dezelfde manier’’ medewerking, besloot hij.

De politieke discussie wordt 30 november voortgezet tijdens de raadsvergadering. Het CDA liet al doorschemeren het sein op groen te willen zetten. Andere partijen hielden hun kruit maandagavond nog droog. Mocht een meerderheid van de raad vóór het plan zijn, dan mogen omwonenden hierna hun mening (zienswijze) nog geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen