OM eist lagere straf dan eerder in Thialf-zaak

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep bij het gerechtshof 3,5 jaar cel geëist tegen de vermeende Thialf-schutter. De eis is lager dan wat het OM eerder bij de rechtbank eiste.

FOTO

FOTO ANP

Nog steeds heeft voormalig Clafis-directeur Bert Jonker last van de gebeurtenis op 7 januari 2017. Na een schaatswedstrijd in Thialf zou hij zijn belaagd en beschoten op de parkeerplaats van het ijsstadion waar hij als sponsor vaak kwam.

Bijna vier jaar na dat incident is hij allesbehalve de oude, vertelde zijn advocaat Hans Anker. Aan het incident hield de zakenman een posttraumatische stressstoornis over. ,,De situatie is thans zodanig dat hij daarvoor nog steeds wordt behandeld en begeleid. Dat is ook de reden dat-ie hier vandaag niet kan zijn.’’

In juni vorig jaar veroordeelde de rechtbank de vermeende schutter, een 60-jarige man uit Leiden, wegens zware mishandeling en poging tot afpersing tot 2,5 jaar cel. De man zou Jonker hebben aangesproken in diens Tesla. Vervolgens zou er door de schuld van de verdachte een vuurwapen zijn afgegaan.

Jonker brak meerdere botjes in zijn hand en kan zijn vingers nog steeds niet helemaal strekken. ,,Akelig om te zien’’, vond aanklager Henk Dijkstra van het OM die hem onlangs nog zag.

Zakelijk conflict

Tussen de verdachte en Jonker was sprake van een zakelijk conflict. De verdachte vond dat hij nog een geldbedrag van Jonker tegoed had. Dat hield verband met eerdere overnameplannen voor het inmiddels failliete bedrijf van de verdachte.

Zowel de verdachte als het OM gingen in hoger beroep. De verdachte vindt dat hij onschuldig is. Hij zou alleen met Jonker hebben willen praten. Het was juist Jonker die volgens hem het vuurwapen had meegenomen. Toen hij het wapen afpakte, reed Jonker weg en ging het af, zegt de verdachte.

Het OM ging in beroep, omdat het vindt dat er sprake is van poging doodslag in plaats van de minder zwaar te bestraffen zware mishandeling. Dat vindt ook Jonker, bleek uit een verklaring die een goede vriend voorlas. ,,Jij ongelooflijk, zelfingenomen misbaksel. Hoezo zware mishandeling? Je stond daar met een doorgeladen wapen om mij te vermoorden.’’

Straf lager dan de eis

De straf bij de rechtbank pakte veel lager uit dan de eis: 2,5 jaar in plaats van 5 jaar. Maar opnieuw 5 jaar eiste aanklager Dijkstra in hoger beroep niet. Onder meer omdat bij nader inzien volgens hem geen sprake is van een afpersingspoging. Alleen de verdachte zelf verklaarde Jonker ertoe te willen aanzetten te betalen en dat is volgens Dijkstra te weinig bewijs. Al met al vindt hij een celstraf van 3,5 jaar beter op zijn plaats.

Advocaat Tim Vis, die de verdachte bijstaat, hield een uitvoerig pleidooi waarin hij vroeg om vrijspraak, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn. Hij vond bovendien dat het OM zijn cliënt nooit had mogen vervolgen. De verdachte ging na het incident naar Spanje en dus moest hij door justitie naar Nederland worden gehaald.

Op basis van een aantal recente uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie bepleitte hij dat het OM nooit een Europees aanhoudingsbevel had mogen uitvaardigen, omdat het OM in Nederland niet volledig losstaat van het ministerie van Justitie en dus niet helemaal onafhankelijk is.

Uitspraak: 23 december.

Lees hier ons liveblog terug over het hoger beroep in de zaak rond de Thialf-schutter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Rechtbank