OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel tegen Thialf-schutter

Rechtbanktekening over de rechtszaak schietpartij bij Thialf TEKENING ANNET ZUURVEEN

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een celstraf van 3,5 jaar geëist tegen de man die in 2017 voormalig directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis zou hebben beschoten. Het incident vond plaats bij het Thialf-stadion in Heerenveen.
Lees meer over
Heerenveen

Het OM gaat uit van een poging tot doodslag. De rechtbank veroordeelde Charles Reinier van der W. (60) in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling. Het OM eiste toen vijf jaar cel. Zowel Van der W. al het OM ging tegen het vonnis in beroep. Woensdag boog het gerechtshof in Leeuwarden zich over de zaak.

Het OM is ervan overtuigd dat Van der W. op de avond van zaterdag 7 januari 2017 met een revolver heeft geschoten op Jonker. Jonker was schaatssponsor en die dag vonden er internationale wedstrijden plaats. Van der W. kwam naast de auto van Jonker staan, toen deze wilde vertrekken. Vanaf dat moment lopen de lezingen uiteen.

Volgens Jonker haalde Van der W. een wapen uit zijn zak. Hij reed daarop snel weg. Van der W. heeft toen geschoten, aldus Jonker, die een handwond opliep. Van der W. stelt dat Jonker een wapen bij zich had. Door het wegrijden ging het wapen af en kwam hij, de verdachte, ten val. Een wapen, kogel of huls zijn nooit gevonden.

De twee hadden een zakelijk conflict. Van der W. zegt dat hij in januari 2017 vanuit Brazilië naar Nederland was gekomen om hierover met Jonker te praten. Hij werd ruim zes maanden later opgepakt in Spanje.

Van der W. werd aanvankelijk ook verdacht van poging tot afpersing van Jonker, maar dit laat het OM vallen. Hierdoor valt de eis lager uit.

Nieuws

menu