Noord-Hollanders halen muntautomaten jachthaven Akkrum leeg: 8 weken cel

FOTO ANP

Twee mannen uit Noord-Holland zijn woensdag veroordeeld voor de diefstal van de inhoud van 20 muntautomaten op jachthaven Tusken de Marren in Akkrum. De dieven hadden voor meer dan 270 euro aan muntgeld gestolen.
Lees meer over
Heerenveen

De verdachten, een 41-jarige inwoner van Grootebroek en een 49-jarige Enkhuizenaar, waren begin september op vouwfietsen de jachthaven op gereden en hadden met lopers de muntautomaten, waar passanten geld in doen om water te tanken, opengemaakt. De mannen waren tegen de lamp gelopen toen ze dezelfde truc uithaalden bij een jachthaven in Giethoorn.

Daar zag een getuige dat een man op een vouwfiets de haven op reed en een half uurtje later terug kwam. De Citroën C1 met de twee verdachten, de ander was in de auto blijven zitten, werd even later staande gehouden. In de auto lagen ringen met sleutels en inbrekersgereedschap. Onder de motorkap, naast de accu, lag een plastic zak met muntgeld.

Uit onderzoek van de locatiegegevens van de telefoon van 41-jarige bleek dat de mannen dezelfde nacht ook in Akkrum en Terherne waren geweest. Op de zitting van rechter Klaas Bunk beriepen de Noord-Hollanders zich op hun zwijgrecht. Bunk en officier van justitie Eelco Jepkema oordeelden dat er genoeg bewijs was.

Beide mannen hebben een strafrechtelijk verleden en liepen allebei in een proeftijd. De Enkhuizenaar moet voorwaardelijke celstraffen van een maand en een week alsnog uitzitten. De Grootebroeker had een week voorwaardelijk op de plank liggen. Ook die straf moet uitgezeten worden. Voor het leeghalen van de muntautomaten legde de rechter acht weken celstraf op.

Nieuws

menu