Mysterieuze 'monoliet' is weg, maar trekt vandaag wel groepjes mensen naar Oudehorne

De geheimzinnige metalen monoliet-achtige pilaar die zondag opdook in natuurgebied De Kiekenberg bij Oudehorne, bleek zondagavond ook zomaar weer verdwenen. Toch kwamen tientallen mensen maandag een kijkje nemen.
Lees meer over
Heerenveen

Wie heeft de stalen zuil er neergezet en waarom? Maandagmiddag werd er bij het vennetje waar de pilaar in het water stak, nog druk over gespeculeerd. Willem, die samen met een collega vanuit Haarlem naar Oudehorne is gekomen, vermoedt dat er  aliens  in het spel zijn. ,,Waarom niet? Monolieten zie je overal in het heelal."

Lees ook | Monoliet-achtige pilaar aangetroffen in natuurgebied bij Oudehorne

De twee Haarlemmers zijn niet de enigen die uit nieuwsgierigheid naar De Kiekenberg zijn gekomen. Een jongeman uit Leeuwarden vermoedt dat het gaat om een kunstproject van een Amerikaans kunstcollectief. Twee weken geleden dook er vanuit het niets een monoliet op in een onherbergzaam gebied in Utah. Daarna in Roemenië en dan nu in Oudehorne. ,,Volgende week zal hij wel weer ergens anders worden gezien. Jammer dat ik te laat ben."

Een dame die in de buurt woont en op verzoek van vrienden een foto van het tafereel hoopte te maken, is er nog niet over uit. ,,Misschien is het wel een teken dat er iets spannends staat te gebeuren. Wie zal het zeggen?"

Eigenaar niet blij

De metalen zuil is zondag geplaatst op een stuk grond van natuurgebied De Kiekenberg dat eigendom is van een particulier uit Oudehorne. De beheerder, die niet met zijn naam in de krant wil, laat weten niet blij te zijn met de actie. Hij benadrukt dat het privéterrein is en vreest voor schade aan het gebied en de dobbe.

Dat het ook een stunt geweest kan zijn, gaat er maandag bij de meeste bezoekers niet in. Ook niet bij twee jonge knapen die natgeregend hun fiets stallen tegen het toegangshek. Ze hebben het hele eind voor niets gefietst en balen zichtbaar. Ze beamen dat in dit deel van de provincie nog wel eens een oudejaarsstunt wordt uitgehaald, maar dat kan het in dit geval niet zijn. ,,Dan had 'ie hier nu nog wel gestaan. Zeker weten."

De metalen zuilen doen sommige mensen denken aan de zwarte monolieten uit de sciencefictionfilm  2001: A Space Odyssey  uit 1968. De exemplaren die nu worden gezien hebben min of meer dezelfde vorm.

Nieuws

menu