Met meer ruimte om te wonen in het centrum moet Heerenveen veel levendiger worden

In het centrum van Heerenveen moet meer woonruimte komen, vindt de gemeente. ‘Dáár zijn de voorzieningen. En zo wordt het levendiger.’ Er liggen veel plannen klaar.

Het oude postkantoor aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen.  In het gebouw komen 92 appartementen.

Het oude postkantoor aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen. In het gebouw komen 92 appartementen. FOTO NIELS DE VRIES

Het gebeurde vlak voor de zomerstop. Onder de niet al te sexy werktitel ‘Addendum op de Woonvisie’ besloot de Heerenveense gemeenteraad eind juni het woonplan 2015-2020 met tenminste twee jaar te verlengen. Maar wel met een paar aanvullingen en nieuwe regels. En die blijken grote gevolgen te hebben.

In de aanvullingen wordt wonen in het centrum van Heerenveen veel meer benadrukt, zegt wethouder Jaap van Veen. ,,Daar ligt momenteel onze focus. In de eerdere woonvisie was dit onvoldoende geregeld. Bij het maken en beoordelen van plannen gaat het centrum nu echt voor.’’ Hiervoor pleitte vorig jaar ook de Burgertop (G1000) in Heerenveen. Voor de omliggende dorpen is even iets minder aandacht, al wordt er ook in de centra van Akkrum en Jubbega geïnvesteerd.

Vijf concrete plannen voor centrum

Als gevolg van het besluit in juni zijn veel plannen na de zomer in een stroomversnelling gekomen, vertellen Van Veen en gemeentelijk projectleider Jan Westrik. Zo liggen er voor het centrum vijf concrete initiatieven klaar. Het meest in het oog springend is de bouw van een grote woontoren aan het Burgemeester Kuperusplein, op de plek van het oude postkantoor. In de toren komen 92 woningen.

De andere vier projecten zijn vooral appartementencomplexen, soms met een of twee vrijstaande woningen erbij om het plan rendabel te maken. Er verschijnen wooncomplexen aan de K.R. Poststraat (18 appartementen en 1 woning), de Nieuwstraat (35 appartementen en 2 woningen), de Kerkstraat (voormalige discotheek De Muis, 17 appartementen) en de Van Riesenstraat (9 woningen). Al deze projecten kunnen binnenkort van start.

Verschillende kleinere plannen

Dat is niet alles. Tevens wordt gewerkt aan een plan aan de Gedempte Molenwijk. Het gaat hier om een inpandige verbouwing. Wel krijgt het bestaande gebouw er een extra laag bij op. In het pand komen straks 14 (huur)appartementen. Daarnaast zijn her en der in het centrum woningen beschikbaar gekomen boven winkels, zoals boven het Kruidvat en de Wibra aan de Dracht en de Pleinweg, en is vrij recent aan het Breedpad een project opgeleverd van woonbedrijf Accolade met 16 eengezinswoningen.

In een iets ruimere cirkel telt ook het ‘Polenpand’ aan het Stationsplein mee. Samen met de buurt en met de eigenaar van het gebouw, waarin nu nog voornamelijk Poolse arbeidsmigranten wonen, ontwikkelt de gemeente nieuwbouwplannen voor deze plek. Dat duurt echter nog even.

,,Die eerste vijf projecten zijn heel concreet’’, zegt projectleider Westrik. ,,De rest ook wel, maar bijvoorbeeld de Gedempte Molenwijk is geen nieuwbouw maar verbouw van een bestaand pand. Hieraan wordt een bouwlaag toegevoegd.’’ En het Stationsplein ligt voor de gemeente feitelijk niet in het centrum.

,,Hoe dan ook: er gebeurt van alles’’, filosofeert wethouder Van Veen nog even verder. ,,Wat wonen betreft kijken wij ook naar de randen van de Dracht en naar het Molenplein, waar nu retailpanden leegstaan. Dan moet je denken aan de orde van grootte van de Nieuwstraat en niet aan die van het oude postkantoor. Dus eerder een plan met 35 dan met 90 appartementen.’’

Sociale huur en middensegment

In 2016 kreeg Heerenveen van de provincie 1313 ‘wooneenheden’ toegewezen. Die golden voor een periode van tien jaar. ,,Wij hadden destijds niet specifiek een doel daarbij voor het centrum. Nu is die focus er wél’’, zegt de wethouder.

In de periode 2016-2020 zijn er ongeveer 300 woningen gebouwd. Op de teller staan dus nog 1000 wooneenheden. Hiervan wil de gemeente tussen 2020 en 2026 zo’n 300 gebruiken voor het centrum. Naast Jubbega, Nieuwehorne en Tjalleberd slokt met name de Heerenveense wijk Skoatterwâld de rest van de huizen op. In het centrum van Heerenveen moeten vooral sociale huurwoningen, huurhuizen in de vrije sector (boven 737 euro huur) en koophuizen in het middensegment (150.000 tot 300.000 euro) komen.

Ontwikkelaars en bouwbedrijven willen wel, merkt Van Veen. ,,Het is mooi dat zij erin stappen, zeker in deze tijd. En dat zij openstaan, ook al is dat officieel niet altijd verplicht, voor overleg met de buurt. Zoals over het rendement van zonnepanelen van de buren van een nieuwbouwplan - als je ergens iets hoogs gaat bouwen en de panelen ineens in de schaduw komen te staan. Dan compenseert de ontwikkelaar voor het rendementsverlies. Tja, bouwen in het centrum is complex.’’

De gemeente zelf luistert eveneens. Zo krijgt het nieuwe appartementencomplex aan de K.R. Poststraat straks niet vier maar drie lagen. ,,Om die reden hebben wij zelfs een andere ontwikkelaar genomen. Wij hebben geluisterd naar de buurt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen