'Liefst 88 procent wijkbewoners wil wel een supermarkt in Skoatterwâld in Heerenveen'

Als het aan wijkbewoners uit Skoatterwâld ligt, komt er een supermarkt in het voormalige pand van Bos Tuin en Dier.

Als het aan wijkbewoners uit Skoatterwâld ligt, komt er een supermarkt in het voormalige pand van Bos Tuin en Dier. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Uit een enquête die afgelopen week is gehouden in Skoatterwâld blijkt dat 88 procent van de wijkbewoners achter de komst van een supermarkt in de wijk staat.
Lees meer over
Heerenveen

De uitkomsten van de enquête, waar in totaal 740 personen op reageerden, zijn donderdagavond door initiatiefnemer en inwoner uit Skoatterwâld Arjen Radewalt overhandigd aan Frans Bianchi, voorzitter van de wijkraad Skoatterwâld. ,,Wij zijn niet verrast door de uitkomst, dit is iets wat namelijk elk jaar weer als wens naar voren komt bij wijkbewoners”, zegt Bianchi.

Nog voor het weekend wordt de gemeente Heerenveen volgens Bianchi middels een brief op de hoogte gebracht van de uitslag. ,,Dat heeft te maken met de deadline voor het reageren van het opstellen van de nieuwe centrumvisie door de gemeente. Het is onze taak als wijkraad bij de gemeente kenbaar te maken dat het merendeel van de bewoners een signaal afgeeft dat zij een supermarkt in de wijk willen.”

Volgens de huidige centrumvisie van de gemeente Heerenveen is er volgens Bianchi in Skoatterwâld maximaal ruimte voor vijfhonderd vierkante meter voor commerciële doeleinden zoals een supermarkt.

Bianchi: ,,Daarvan wordt al ongeveer honderd vierkante meter in beslag genomen door een snackbar. Er is geen supermarktketen die naar Skoatterwâld komt voor de overige ongeveer vierhonderd vierkante meter, hooguit wordt het dan een to go winkel. Wat de gemeente toestaat, staat dus haaks op wat wijkbewoners willen.”

Bos Tuin en Dier

De enquête zelf kwam tot stand nadat bekend werd dat Bos Tuin en Dier aan de oostkant van de A32 definitief de deuren sloot. Koper Varensa BV in Oosterbeek, gespecialiseerd in het ontwikkelen van winkellocaties en wijkwinkelcentra, ziet kansen voor een supermarkt in het zesduizend vierkante meter grote pand. De huidige detailhandelsbestemming in de vorm van een bouwmarkt en een tuincentrum verbiedt echter de komst van een supermarkt.

Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen zegt dat de gemeente alle begrip heeft voor deze wens van de inwoners van Skoatterwâld. ,,Het individuele belang van de inwoners van de wijk staat haaks op dat van het centrumgebied van Heerenveen.”

Van Veen: ,,Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de supermarktfuncties in het winkelhart van cruciaal belang zijn voor middelgrote centrumgebieden en de rest van detailhandel in dat centrumgebied.”

Een meerderheid van de raad gaf eind oktober eveneens aan een supermarkt in het pand van Bos Tuin en Dier niet te zien zitten. Volgens de betrokken partijen zou een supermarkt aan de andere kant van de A32 het centrum teveel leeg kunnen trekken.