Licht in coronaduisternis voor Heerenveense volleyballers en judoka's

Bij de beachvolleybalvelden in Heerenveen zijn tijdelijk grote lampen geplaatst. FOTO NIELS DE VRIES

Bij de beachvolleybalvelden van Sportstad in Heerenveen is maandag tijdelijke verlichting geplaatst. De lampen blijven de hele maand staan.

Jongeren tot 27 jaar mogen sinds een week weer in teamverband buiten sporten. Eerder was de leeftijdsgrens bij deze coronamaatregel 18 jaar. Dankzij de verlichting kan de Heerenveense jeugd ook volleyballen als het donker is en de avondklok nog niet geldt, grofweg tussen half zeven en half negen ‘s avonds.

De lampen, zes stuks, zijn een idee van volleybalvereniging OPM. Een andere vereniging, Hevoc, sloot later aan. De twee clubs werken samen met de gemeente en Sportstad. ,,Wij denken graag mee met de sporters’’, zegt wethouder Jelle Zoetendal. ,,De verlichting is bedoeld om de maand maart - het einde van de wintertijd - te overbruggen’’, vertelt initiatiefnemer Gerrit Visser van OPM.

Na de plaatsing kon maandagavond meteen langer worden getraind. Hevoc (maandag en woensdag) en OPM (dinsdag en donderdag) doen dit om en om. Op vrijdagen worden er waarschijnlijk wedstrijdjes gespeeld. In totaal hebben 180 volleyballers tussen de 6 en 27 jaar lol van de lampen.

Op een van de vier beachvolleybalvelden profiteren op sommige dagen ook judoka’s van de verlichting. Zij kunnen prima uit de voeten op de beachvelden. ,,Judoka’s vallen net zo zacht op zand als op een mat’’, besluit Visser.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Coronavirus